Nastolatki, które nieodpowiedzialnie się odżywiają, zwiększają prawdopodobieństwo nieradzenia sobie ze stresem w dalszym życiu.
Niepłodność stała się dziś problemem społecznym. Związana jest m.in. ze stylem życia, w tym też z dietą. Obecnie coraz większą wagę przywiązuje się do diety propłodnościowej i jej znaczenia dla kobiet i mężczyzn - uważa dietetyk kliniczny Sandra Ataniel.
Wiosna w pełni, za chwilę trzeba będzie pracować nad sylwetką na lato.
Szacuje się, że na świecie ponad 2 mld ludzi codziennie spożywa owady; dla wielu ludzi to jedyny mięsny posiłek bogaty w białko, cukry i witaminy. Mrówki, pluskwiaki, pasikoniki czy larwy motyli jada się w krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej - opowiada PAP zoolog dr Radomir Jaskuła.
40 kg cukru rocznie zjada współczesny Polak, choć nasi przodkowie nie jedli go wcale. Jest niezbędnym paliwem dla mózgu, a jednocześnie bywa śmiertelnie groźny - o tych paradoksach piszą autorzy wydanej właśnie książki poświęconej uwielbianemu i krytykowanemu cukrowi.
Ruszyła kolejna edycja programu "5 porcji warzyw, owoców lub soku", który propaguje zasady zbilansowanej diety, a także ma kształtować prawidłowe nawyków żywieniowych, zwłaszcza u dzieci. Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.
Tajemnicze kamienne kręgi, prawdopodobnie służące do wypalania rudy darniowej, odsłonili leśnicy z Nadleśnictwa Lidzbark. "Sarniogórskie Stonehenge", znajdujące się na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Olsztynie, zostało odkryte w latach 90. XX wieku.
Zmiksuj ją na zdrowie!
Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health (USA), a opublikowanych w „European Respiratory Journal”, wynika, że dieta bogata w świeże warzywa i owoce sprzyja regeneracji tkanki płucnej u osób, które rzuciły palenie.
Wiejskie? Eko? Z wolnego wybiegu? Które wybrać?!