Już wkrótce ma trafić na półki markowych sklepów i być sprzedawane w 1-litrowych kartonach, a także w formie sera Camembert, czy czekolady mlecznej.
Wypijanie pół litra soku z buraków co dnia poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku - informuje specjalistyczne pismo "Nitric Oxide: Biology and Chemistry".
Komisja Europejska zaproponowała we wtorek w UE 5-letni zakaz klonowania zwierząt w celu produkcji żywności i zakaz wprowadzania na rynek żywności pochodzącej od takich zwierząt. Nie dotyczy to np. importowanego nasienia i zarodków pochodzących z klonowania.
Zakaz dodawania cukru do soków owocowych - to najważniejsza zmiana zaproponowana w środę przez Komisję Europejską do unijnej dyrektywy o sokach z 2001 r. W ten sposób KE realizuje swoją politykę promocji zdrowej, zrównoważonej diety.
Picie mleka w czasie diety odchudzającej pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów - wynika z badań, o których informuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition".
Blisko 900 mln ludzi na całym świecie nadal zdanych jest na niepewne źródła wody do codziennego użytku.
Policja apeluje do grzybiarzy o przestrzeganie zasad, które pomogą nie zgubić się w lesie. Koło Białegostoku od niedzieli sto osób poszukiwało 82-letniej kobiety, która wyszła na grzyby. W poniedziałek sama wróciła do domu. Okazało się, że zabłądziła i nocowała w lesie.
Przedstawiciele amerykańskiej rządowej agencji kontroli bezpieczeństwa żywności zapowiadają wycofanie z rynku kolejnych partii jajek w związku z szerzącą się epidemią zatruć bakterią salmonelli.
Spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanych ilościach zmniejsza ryzyko niewydolności serca o jedną trzecią - wynika z badań, o których informuje pismo "Circulation Heart Failure".
We Włoszech trwa dochodzenie w sprawie procederu masowego odświeżania sprzedawanych ryb przy pomocy groźnej substancji chemicznej - podała w sobotę "La Repubblica". Substancja o nazwie cafodos powoduje, że ryby wyglądają na świeże, choć psują się w środku.