Przepis jest bardzo prosty. Ciasto można piec z różnymi sezonowymi owocami przez cały rok.
Dobry wytwórca lodów nie wstydzi się składu i chętnie wyczerpująco odpowie.
Nasze organizmy, by żyć, potrzebują wody równie mocno jak powietrza. Szczególnie latem. Po czym poznać odwodnienie i czy każda woda jest dla ciała równie dobra?
Chociaż w określonych sytuacjach dodatkowa suplementacja witamin i mikroelementów u dzieci ma sens, w większości przypadków są one podawane przypadkowo. To może mieć groźne konsekwencje.
Utratę pamięci można odwrócić, zwiększając spożycie pokarmów bogatych we flawonole - takich, jak zielona herbata, jabłka i jagody - informuje pismo "PNAS".
Wyniki badań naukowców nie napawaąa optymizmem. Uniknąć plastiku w jedzeniu właściwie nie sposób.
Powszechnie dodawane do jedzenia nanocząstki wpływają na nabłonek jelitowy i florę bakteryjną - wskazują badania na zwierzętach. Naukowcy nie proponują całkowitego wycofania tych substancji, ale zalecają ostrożność.
Jedzenie nie tylko dostarcza nam energii, ale też wpływa na nastrój. I odwrotnie.
O tym, czy dieta może zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne związane z podeszłym wiekiem, mówi dr n. o zdrowiu Mateusz Grajek, psycholog, psychodietetyk i specjalista zdrowia publicznego w Zakładzie Zdrowia Publicznego na Wydziale Nauk o Zdrowiu w Bytomiu (Śląski Uniwersytet Medyczny).
To, w co zapakowane jest mleko, znacząco wpływa na jego smak, a kartonowe opakowania nie utrzymują świeżości tak skutecznie, jak szklane i plastikowe - odkryli badacze z North Carolina State University.