GUS szacuje, że łączna produkcja warzyw gruntowych w 2010 r. będzie niższa o 10 proc. niż w 2009 r. Według GUS zbiory jabłek będą o ok. 17 proc. niższe, a śliwek i gruszek - o 25 proc.
Unijny program "szklanka mleka" ma promować wśród dzieci i młodzieży spożycie mleka, a tym samym zdrowy styl życia, a nie zastępować rynek zbytu dla producentów mleka - mówił podczas konferencji prasowej w poniedziałek minister rolnictwa Marek Sawicki.
By zmniejszyć ryzyko osłabienia wzroku, starsze osoby muszą spożywać więcej ryb - doszli do wniosku naukowcy Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore (USA). Wyniki ich badań opublikowano w najnowszym wydaniu pisma "Oftalmologia".
Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition".
Indonezyjska Rada Ulemów (teologów i prawników) uznała we wtorek, że muzułmanom wolno degustować najdroższą kawę świata - "kopi luwak". Ziarna tej kawy, uważanej za najlepszą na świecie, przechodzą przez przewód pokarmowy cywet.
Codzienne picie soku z wiśni pomaga na bezsenność i przyspiesza zasypianie - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of Medicinal Food".
W wakacje służby sanitarne odnotowują największą liczbę zatruć i zakażeń pokarmowych - informuje "Rzeczpospolita". Powodem jest wysoka temperatura i to, że w lecie rzadziej myjemy ręce.
Orzechy nerkowca mogą pomóc w profilaktyce cukrzycy typu 2 - potwierdzają badania naukowców z Kanady i Kamerunu, o których informuje pismo "Molecular Nutrition & Food Research".
Komisja Europejska przyjęła decyzję o objęciu unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym" dwóch polskich produktów: fasoli korczyńskiej oraz miodu kurpiowskiego - poinformował PAP we wtorek serwis prasowy komisarza ds. rolnictwa Daciana Ciolosa.
Osoby pijące alkohol podczas upałów narażają się na poważne konsekwencje zdrowotne i są problemem dla ratowników medycznych - podkreśla w rozmowie z PAP Marek Niemirski z Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Warszawie.