Picie mleka w czasie diety odchudzającej pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów - wynika z badań, o których informuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition".
Według autorów pracy, ma to związek z tym, że mleko i jego przetwory są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, który - jak wskazują wcześniejsze badania - jest niezbędny do utrzymania szczupłej sylwetki.
Naukowcy z Uniwersytetu Ben-Guriona w Beer-Sheva razem z kolegami z USA i Niemiec prowadzili badania w grupie 322 kobiet i mężczyzn w wieku 40-65 lat, którzy mieli nadwagę lub otyłość. Wszyscy przez dwa lata stosowali jedną z trzech diet odchudzających - niskotłuszczową, śródziemnomorską lub ubogą w węglowodany.
Na koniec okazało się, że - niezależnie od diety - osoby, które w czasie dwuletniego programu spożywały największe ilości mleka (ok. dwóch szklanek dziennie) lub jego przetworów, schudły średnio o 2 kg więcej niż ci, którzy nie spożywali ich wcale lub w bardzo małych ilościach. Miały też większe szanse zrzucić 4,5 kg w ciągu pierwszych sześciu miesięcy badań.
Jak tłumaczą naukowcy, konsumowanie największych ilości nabiału wiązało się z dostarczaniem organizmowi średnio 580 mg wapnia dziennie, a w przypadku najmniejszych ilości było to 150 mg.
W analizie uwzględniono wiek i płeć pacjentów, ich początkowy wskaźnik masy ciała, ilość spożywanych tłuszczów oraz ogólne spożycie wapnia - nie tylko z nabiału.
Wyraźnie większe szanse na sukces w odchudzaniu miały też osoby, u których w trakcie badań zaobserwowano wzrost poziomu witaminy D we krwi. Pacjenci, u których był on najwyższy (30 nanogramów na mililitr) tracili po dwóch latach średnio 2,5 kg więcej niż osoby z najniższym poziomem witaminy D (14,5 ng/ml). Jak podkreślają autorzy pracy, mleko i produkty mleczne były jednym z podstawowych źródeł tej witaminy w diecie badanych osób. Trzeba jednak pamiętać, że największe jej ilości powstają w skórze pod wpływem słońca.
Zdaniem naukowców, wyniki te dowodzą, że zwiększone spożycie wapnia oraz wyższy poziom witaminy D we krwi sprzyjają chudnięciu. Dlatego badacze zalecają, by wszyscy, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów lub zachowaniu szczupłej sylwetki, wzbogacili swoją dietę w chude mleko i jego przetwory.
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |
Badania puszkowanych łososi pomogły ocenić zmiany stanu mórz w ciągu 40 lat
A potem zdziwienie że coraz częściej pojawiają się zdrowotne problemy.
Splątane znaczy jakoś połączone niezależnie od dzielącej je odległości.
Badacze kolejny raz obalili wyniki uzyskane pod koniec lat 80. metodą radiowęglową.
Plamy krwi na Całunie zachowują czerwoną barwę. Naukowcy podjęli próbę wyjaśnienia tego fenomenu.