Sezon na grzyby w pełni. Szukając ich w lasach, łatwo jednak natrafić na gatunki silnie trujące. Zjedzenie ich może spowodować poważne powikłania lub śmierć.
Stara zasada grzybiarzy – „zbieraj tylko te gatunki, które znasz” – powinna być stosowana w czasie każdego grzybobrania. Obok wielu grzybów jadalnych spotkać możemy również okazy silnie trujące, do złudzenia przypominające niegroźne gatunki. Dlatego najlepiej wybrać się na grzybobranie z kimś, kto na grzybach dobrze się zna, lub sprawdzić swoje zbiory w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Wszelkie aplikacje, atlasy i grupy dyskusyjne w mediach społecznościowych są pomocne, ale nie zawsze dają stuprocentową pewność. A nie warto ryzykować. Większość trujących gatunków grzybów zawiera toksyny niszczące różne narządy naszego organizmu (m.in. nerki, wątrobę, układ nerwowy). W Polsce co roku dochodzi do zatruć grzybami u kilkudziesięciu osób. Które gatunki są najbardziej toksyczne?
Dostępne jest 13% treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |
W czwartek przypadał Światowy Dzień Przeciwdziałania Malarii.
W Drodze Mlecznej wykryto gwiazdową czarną dziurę o rekordowo dużej masie
Szympansy i bonobo rozpoznają widocznych na zdjęciach członków stada niewidzianych od ponad 25 lat.
Jak na razie jego jednym przedstawicielem jest osa Capitojoppa amazonica.
Wilki z obrożami telemetrycznymi pomagają ujawniać przypadki wyrzucania padliny w lesie.