Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
AI daje poczucie ulgi, ale to placebo.
Jak wykazały prowadzone przez dwie dekady badania obserwacyjne, siedem zdrowych nawyków i czynników związanych ze stylem życia może odgrywać rolę w zmniejszaniu ryzyka demencji u kobiet - poinformowała American Academy of Neurology.
Według danych WHO omikron został wykryty już w 77 państwach, prawdopodobnie rozprzestrzenił się już jednak na całym świecie.
Nie kontrolujemy już nowych zakażeń - ocenił w rozmowie z PAP wirusolog Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu dr Paweł Zmora.
Jakość naszego układu odpornościowego w 75 procentach zależy od nas - powiedział PAP prof. Wiesław Kozak z UMK w Toruniu, ekspert ds. immunologii i fizjologii. Podkreślił, że z epidemii COVID-19 wyjdziemy jako społeczeństwo pokaleczone psychicznie, a ten aspekt ma ogromne znaczenie dla odporności.
Gdybyśmy pilnowali się jak w marcu 2020 r., to tej fali zakażeń by nie było - powiedział PAP specjalista chorób zakaźnych dr Paweł Rajewski. Dodatkowo problemem jest w jego ocenie rezygnowanie ze szczepień AstrąZeneką osób wcześniej zapisanych.
Unikanie nadwagi, regularne ćwiczenia fizyczne, zdrowa dieta, a także leczenie cukrzycy, nadciśnienia i stosowanie leków przeciwkrzepliwych w migotaniu przedsionków, mogą znacznie obniżyć ryzyko udaru mózgu - przypominają członkowie stowarzyszenia "Udarowcy".
Ponad 4,1 mln pacjentów co roku ulega w UE zakażeniom związanym z opieką zdrowotną, w Polsce takich chorych jest kilkadziesiąt tysięcy - powiedział PAP prof. Andrzej Gładysz z Wrocławia z okazji przypadającego 5 maja Światowego Dnia Promocji Higieny Rąk.
Liczba chorych na cukrzycę będzie w Polsce szybko rosła, jeśli nie uda się powstrzymać epidemii otyłości - ostrzegali na konferencji prasowej eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ).
Cystatyna pozyskana z jaja jest świetnym produktem przeciwko nowotworom. Odkryty w żółtku kompleks białek o nazwie Yolkina daje fantastycznie wyniki m.in. w hamowaniu choroby Alzheimera. Jajo to doskonały surowiec z natury - ocenia prof. Tadeusz Trziszka.