Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Poznano, w jaki sposób przyjemny dotyk dociera ze skóry do mózgu. Mechanizm opisują naukowcy na łamach najnowszego numeru tygodnika "Science".
Niezależnie od planowanego dystansu, ludzie naturalnie wybierają prędkość biegu, która najlepiej pozwala oszczędzać energię. To wynik analizy ruchu biegaczy monitorowanych w laboratorium oraz danych z prawie 40 tys. biegów.
Istnieje wyraźny związek między tempem chodzenia a genetycznymi markerami wieku biologicznego, czyli telomerami - ujawniło nowe badanie danych genetycznych ponad 400 tys. dorosłych Brytyjczyków opublikowane na łamach "Communications Biology".
Z pomocą sztucznej inteligencji naukowcy opracowali syntetyczny enzym, który nawet w ciągu kilku godzin rozkłada tworzywa sztuczne zwykle zalegające setki lat na lądach i w oceanach. Można go wykorzystać nie tylko do recyklingu, ale także do usuwania plastiku z zanieczyszczonych miejsc.
Obecny w środowisku oporny na leki grzyb atakuje płuca osób z osłabioną odpornością. To może być m.in. wynik szerokiego stosowania w rolnictwie fungicydów.
To nie mrzonki! To działa!
To nie żart: wybory żywieniowe często zależą od składu drobnoustrojów jelitowych.
... i poziomem oksytocyny.
Szybciej przypominamy sobie informacje, które przyswoiliśmy sobie w obecności czynnika stresującego - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Learning & Memory".
Nie ma w przyrodzie równie doskonałego surowca jak jajo - uważa prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, ekspert technologii drobiu i jaj. Naukowiec wskazuje, że w jaju są wszystkie bioaktywne substancje niezbędne do stworzenia życia.