Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Mimo ostrego klimatu, mroźnych i śnieżnych zim oraz nieprzewidywalnej pogody latem, na Warmii i Mazurach powstają winnice.
Pszczoły wyruszyły na pierwsze wiosenne obloty. Według specjalistów to ważny moment, gdyż owady mogą oczyścić organizm po kilkumiesięcznym zimowym przebywaniu w ulach. Właściciele pasiek sprawdzają, w jakim stanie rodziny pszczele przetrwały zimę.
Wczesna wiosna to dobra pora na przycinanie drzew i krzewów, fachowe cięcie poprawia kondycję i wygląd roślin - przypomina Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Specjaliści zaznaczają, że nie wszystkie rośliny pielęgnuje się w taki sam sposób.
Ograniczenie połowów ryb jest konieczne, by można było odtworzyć ich stada i przywrócić równowagę ekologiczną w morzach - uważa większość uczestników seminarium poświęconemu propozycjom reformy unijnej Wspólnej Polityki Rybołówstwa.
140 kormoranów będzie można odstrzelić w 2012 r. w Podlaskiem w okolicach jezior na Suwalszczyźnie. Zgodę na odstrzał wydała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Białymstoku (RDOŚ).
Owady wolą zapylać ekologiczne truskawki niż te uprawiane na nawozach i opryskiwane pestycydami - przekonują badacze ze Szwecji.
Właściciele pasiek chcą zakazu używania szkodliwych środków ochrony roślin w związku z masowym wymieraniem pszczół, dlatego 15 marca pół tysiąca pszczelarzy z całej Polski ma przejść ulicami Warszawy, aby zwrócić uwagę na ten problem.
Na świecie zjada się coraz więcej wieprzowiny. Najszybciej w latach 2008-2010 rosła konsumpcja tego mięsa w Ameryce Południowej, ale mimo to ludność tego kontynentu nadal spożywa jej najmniej. Najwięcej tego mięsa konsumują Europejczycy.
Atakuje bydło, kozy i owce. przypadki zachorowań wykryto w Wielkiej Brytanii, Holandii, Niemczech, Belgii i Francji.
Globalne ocieplenie może być jeszcze gorsze, ponieważ metody stosowane w rolnictwie przyspieszają erozję gleb i zmniejszają ilość dwutlenku węgla, jaką ziemia jest w stanie zmagazynować - wynika z raportu UNEP.