Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Bobry powodują w Podlaskiem coraz więcej szkód. W 2011 r. Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Białymstoku wypłaciła rolnikom ponad 2 mln zł odszkodowania. To o 200 tys. zł. więcej niż w 2010 r.
Polska nie będzie mieć problemu ze spełnieniem unijnej dyrektywy o ochronie kur niosek - zapewnił w Berlinie minister rolnictwa Marek Sawicki. Komisja Europejska grozi wszczęciem procedur wobec państw łamiących tę dyrektywę, w tym Polski.
W bieżącym sezonie 2011/12 światowa produkcja oliwy z oliwek powinna zwiększyć się o 0,8 proc. i osiągnąć rekordowy poziom 3,35 mln ton - poinformowała Fundacja Programów Pomocy Dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).
W Bałtyku wschodnim, gdzie łowią polscy rybacy, od kilku lat rośnie liczba dorszy. Coraz mniej jest natomiast szprotów, a zasoby śledzia są na stałym, ale dość niskim poziomie - podaje Kierownik Zakładu Zasobów Rybackich Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni.
Populacja wilków, łosi, bobrów czy orłów bielików - gatunków do niedawna zagrożonych wyginięciem, systematycznie powiększa się w regionie kujawsko-pomorskim. Są jednak gatunki, które mimo ochrony, nie są w stanie samodzielnie odbudować swej liczebności.
Mimo zimy, na Podkarpaciu pszczoły nadal nie są w fazie uśpienia biologicznego. Zużywają trzykrotnie więcej pokarmu niż normalnie - poinformował we wtorek prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie, Roman Bartoń.
Jajka można jeść do 2 dni po upływie terminu "najlepszego do spożycia", pod warunkiem, że będą dokładnie ugotowane - pisze brytyjski dziennik "Daily Telegraph". Z rozporządzenia brytyjskiej agencji ds. żywności (FSA) cieszy się przemysł jajczarski.
Polskich karpi w tym roku będzie o 5-10 proc. mniej niż w zeszłym roku z powodu drogich pasz i trudności z pozyskaniem narybku - powiedział PAP dr Jan Żelazny z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach. Produkcja może wynieść 15-16 tys. ton.
Cykl spotkań informacyjnych dla rolników zainteresowanych zasadami uprawy winorośli i metodami procesu produkcji wina gronowego, organizuje działające w województwie świętokrzyskim Stowarzyszenie "Sandomierski Szlak Jabłkowy".
Długoletnie obserwacje potwierdzają, że klimat w Polsce ociepla się. Wzrost temperatury przyspiesza zaś dojrzewanie roślin i zmienia bilans wodny - uważają naukowcy z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.