Miód z Zagłębia Miedziowego, nawet ten zbierany pod hutami, nie przekracza restrykcyjnych norm skażenia. Tak wynika z prowadzonych od 20 lat badań prof. Adama Romana z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Potrawy z popularnej obecnie kuchni staropolskiej, przygotowane wiernie według ówczesnych receptur, byłyby - zdaniem ekspertów - dzisiaj niejadalne, głównie ze względu na ogromną ilość przypraw. Jak podkreślają - na przestrzeni lat smaki ewoluowały, tak jak człowiek.
W Parlamencie Europejskim są plany, by wprowadzić zakaz reklamy produktów spożywczych, które mają wysoką zawartość tłuszczów i cukru - poinformował przedstawiciel KE Philippe Roux na konferencji "Żywienie i aktywność fizyczna dzieci i młodzieży w wieku szkolnym".
Kończy się realizacja projektu optymalizacji produkcji wołowiny w Polsce, zgodnie ze strategią "od widelca do zagrody" - ProOptiBeef. Jego celem była poprawa jakości wołowiny, tak by zachęcić konsumentów do częstszego jedzenia tego mięsa.
Tajemnica dziur w takich słynnych szwajcarskich serach jak ementaler została nareszcie rozwiązana. Mleko jest coraz czystsze i dlatego dziur w serach jest od 15 lat coraz mniej - poinformował w czwartek szwajcarski instytut Agroscope.
Polskie dzieci należą do najszybciej tyjących w całej Europie - alarmuje prof. Mirosław Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Z badań Instytutu wynika, że już 22,3 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę lub jest otyłych.
Eksperci od żywienia nie mają wątpliwości: mamy nie tylko epidemię, ale pandemię otyłości. W ciągu 30 lat liczba dorosłych otyłych lub z nadwagą wzrosła na świecie z 857 mln do 2,1 mld - pisze "Metro".
Cystatyna pozyskana z jaja jest świetnym produktem przeciwko nowotworom. Odkryty w żółtku kompleks białek o nazwie Yolkina daje fantastycznie wyniki m.in. w hamowaniu choroby Alzheimera. Jajo to doskonały surowiec z natury - ocenia prof. Tadeusz Trziszka.
Spożycie soli w Polsce zmniejszyło się z 15 g na osobę dziennie w 1998 r. do około 11 g - wynika z obliczeń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie dokonanych na podstawie niepublikowanych jeszcze danych GUS. Nadal jednak jest ono dwukrotnie za duże.
Czy czekolada może poprawić nasz nastrój? Czy można się od niej uzależnić?