Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
"Na świecie przeprowadzono dotąd dwa podobne zabiegi, ale ten był najbardziej rozległy" - powiedział szef zespołu rekonstrukcyjnego prof. Adam Maciejewski.
Odporność na antybiotyki może być przyczyną śmierci 1 mln osób w Europie do 2025 roku - pisze w poniedziałek "Le Point", powołując się na raport europejskiego stowarzyszenia mikrobiologii klinicznej i chorób zakaźnych (ESCMID).
Alergia jest dżumą XXI wieku, w Polsce ponad 15 milionów ludzi cierpi na choroby alergiczne - powiedział PAP alergolog prof. Piotr Kuna. W miastach alergików jest pięć razy więcej niż na wsi.
Eksperci od żywienia nie mają wątpliwości: mamy nie tylko epidemię, ale pandemię otyłości. W ciągu 30 lat liczba dorosłych otyłych lub z nadwagą wzrosła na świecie z 857 mln do 2,1 mld - pisze "Metro".
Cystatyna pozyskana z jaja jest świetnym produktem przeciwko nowotworom. Odkryty w żółtku kompleks białek o nazwie Yolkina daje fantastycznie wyniki m.in. w hamowaniu choroby Alzheimera. Jajo to doskonały surowiec z natury - ocenia prof. Tadeusz Trziszka.
Liczba ofiar śmiertelnych epidemii eboli w Afryce Zachodniej przekroczyła 10 tys. - poinformowała w czwartek Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Lekarze ostrzegają, że w zdewastowanym epidemią regionie mogą pojawić się ogniska odry i innych chorób.
Wszystko wskazuje na to, że moda na żywność bezglutenową wśród osób, które nie cierpią na nietolerancję glutenu, czyli celiakię, przeminie, ale i tak rynek będzie rósł - czytamy w "Pulsie Biznesu". Okazało się jednak, że nie jest to dieta dla zdrowych.
Powstałe po zabiegach w uzdrowiskach ścieki zawierające m.in. siarczany, nieodpowiednio odprowadzane, niszczą kanalizację i degradują środowisko - informuje w raporcie NIK. Na ten problem nie zwracano uwagi w większości kontrolowanych placówek - zaznacza Izba.
Chodzi o substancję 4-MeI, która barwi napoje i produkty spożywcze na brązowo.
Naukowcy z Politechniki Łódzkiej opracowali innowacyjny opatrunek hydrożelowy do leczenia ran cukrzycowych. Opatrunek dostarcza do rany tetrapeptyd mogący spowodować odtworzenie i tworzenie nowych naczyń krwionośnych w jej obrębie.