Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Związek, którym zastąpiono bisfenol A, może zaburzać rozwój intelektualny dzieci.
Obecna w soi genisteina usuwa z mózgu szkodliwe dla neuronów białka, które wywołują chorobę Alzheimera i inne schorzenia neurodegeneracyjne - ustalili naukowcy z Uniwersytetu Gdańskiego. Obecnie badacze starają się o rozpoczęcie testów klinicznych.
Noszenie okularów obniża trzykrotnie ryzyko zakażenia się SARS-CoV-2 przez oczy.
Pomogła w tym sztuczna inteligencja.
Szczepionka przeciwko COVID-19 firmy Astra Zeneca jest skuteczniejsza, jeśli przerwa pomiędzy pierwszą a drugą dawką wynosi trzy miesiące, a nie zalecane wcześniej 6 tygodni - informuje "The Lancet".
Ubytek węchu i smaku po infekcji wirusem SARS-CoV2 może się utrzymywać co najmniej 5 miesięcy. Wskazuje na to wstępne badanie kanadyjskie z udziałem ponad 800 osób. Obecnie uważa się, że problemy z funkcjonowaniem tych zmysłów są wynikiem zmian neurologicznych.
W ludzkich jelitach naukowcy zidentyfikowali ponad 140 tys. gatunków wirusów, ponad połowy z nich nigdy wcześniej nie zaobserwowano.
Zależy od tego, kto jaki gen po neandertalczykach odziedziczył.
Nasiona kawy zawierają kafestol - substancję, która znacznie podnosi poziom cholesterolu we krwi - ostrzegają naukowcy.
Ryzyko reinfekcji COVID-19 jest większe u osób z niskim poziomem przeciwciał po zakażeniu pierwotnym. Może się też wiązać z wybranymi, "nowymi" wariantami SARS-CoV-2 - zwracają uwagę eksperci medyczni z inicjatywy Nauka przeciw Pandemii.