W bieżącym sezonie 2011/12 światowa produkcja oliwy z oliwek powinna zwiększyć się o 0,8 proc. i osiągnąć rekordowy poziom 3,35 mln ton - poinformowała Fundacja Programów Pomocy Dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).
Wysoki poziom produkcji oliwy w ostatnich 2-3 latach spowodował, że globalne jej zapasy na początku października 2011 roku wzrosły do 800 tys. ton, a to oznacza, że w bieżącym sezonie podaż wyniesie aż 4,15 mln ton. W UE produkcja oliwy w sezonie 2011/2012 będzie na poziomie 2,36 mln ton.
Zapotrzebowanie na ten produkt w ostatnim okresie nieco zmalało, było to powodem spadku cen oliwy do poziomu najniższego od 18 miesięcy. W Hiszpanii w grudniu ubr. oliwa extra virgin kosztowała średnio 2,51 USD za kg, czyli o 7 proc. mniej niż rok wcześniej i 16 proc. mniej niż w grudniu 2009 r. Dodatkowo do niskich cen oliwy przyczynił się wzrost podaży w UE oleju słonecznikowego.
W Europie wytwarza się ponad 70 proc. globalnej produkcji oliwy z oliwek. Największym producentem w UE i na świecie jest Hiszpania, jej udział w rynku wynosi odpowiednio 62 proc. i 44 proc. Produkcja oliwy w tym kraju od trzech sezonów utrzymuje się na zbliżonym poziomie i wynosi ponad 1,4 mln ton. W tym sezonie jednak wobec poprzedniego produkcja spadnie o 1,2 proc.
Zmniejszy się produkcja oliwy z oliwek także we Włoszech - 10,8-proc. spadek produkcji oliwy do 473 tys. ton, oraz w Grecja - o 7,7 proc. do 335 tys. ton. Natomiast wzrośnie produkcja w Portugalii o 6,8 proc. do 78 tys. ton.
Więcej oliwy wytworzą kraje pozaunijne. Największy wzrost oczekiwany jest w krajach Afryki Północnej, a zwłaszcza w Tunezji - o ponad 43 proc. do 200 tys. ton oraz w Syrii i Turcji.
W ciągu miesięcy całkowicie się rozkłada, nie tworząc nawet mikrocząstek.
Badacze kolejny raz obalili wyniki uzyskane pod koniec lat 80. metodą radiowęglową.
Plamy krwi na Całunie zachowują czerwoną barwę. Naukowcy podjęli próbę wyjaśnienia tego fenomenu.