Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Konsorcjum złożone z trzech instytucji naukowych i trzech przedsiębiorstw - w tym dwóch z Opolszczyzny - opracuje nowoczesne metody uprawy soi. Naukowcy i producenci chcą stworzyć odmiany, które dadzą dobry plon i "zadomowią się" na polach polskich rolników.
Polska mogłaby produkować nawet 10 mld metrów sześciennych biogazu, ale niesprzyjające regulacje prawne i system wsparcia sprawiają, że jego produkcja jest nieopłacalna - uważa prezes Fundacji na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa (FDPA) Monika Szymańska.
Mało dotąd znane owoce derenia biją rekordy popularności wśród miłośników zdrowej i tradycyjnej kuchni. Chętni do przetwarzania tych owoców, by je kupić, zapisują się w kolejki. W Olsztynie kilogram kosztuje 20 zł.
Okrywanie folią zasiewu chroni go przed mrozem, chwastami i szkodnikami, ale też szkodzi ptakom krajobrazu rolniczego. Efekt ten można łagodzić, zostawiając dzikie miedze i łąki - dowodzą polscy naukowcy na łamach "Journal of Applied Ecology".
Nie należy importować do Polski pszczół, ponieważ mogą być nosicielami pasożytów i nie są przystosowane do klimatu występującego w naszym kraju - przestrzegł biolog zajmujący się pszczołami dr hab. Adam Tofilski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Ziemniaki zaczynają być traktowane w Polsce jako warzywo, a nie masowy produkt. Coraz częściej nie chcą ich rolnicy ani konsumenci, chociaż pod względem spożycia i tak bijemy Europę - czytamy w "Pulsie Biznesu".
Jako "średnio udany" oceniają specjaliści tegoroczny zbiór miodów w Podlaskiem. Miała na to m.in. wpływ późna wiosna - powiedział PAP Przemysław Miarka z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Z ziarna pszenżyta można upiec chleb o unikalnym smaku, z dużą ilością błonnika i witamin. Ponieważ wypieka się trudniej niż inne rodzaje pieczywa, to naukowcy nad jego recepturą pracują w laboratorium, tak by udawał się też w piekarniach.
To już prawdziwa epidemia. Na terenie powiatu cieszyńskiego wielu pszczelarzy twierdzi, że zgnilec amerykański pszczół atakuje całe rodziny tych pożytecznych owadów - informuje "Dziennik Zachodni".
Kontrole upraw kukurydzy pod kątem GMO rozpoczyna Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa - poinformował PAP szef Inspekcji Tadeusz Kłos. Uprawy roślin genetycznie modyfikowanych są w Polsce zakazane.