Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Duże spożycie alkoholu może przyspieszyć spadek funkcji poznawczych u zwierząt genetycznie predysponowanych do choroby Alzheimera - informuje pismo "eNeuro".
Aldehyd octowy, produkt przemiany materii etanolu w organizmie człowieka, może odpowiadać za to, że nadmierne spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko niektórych nowotworów złośliwych - wynika z amerykańskich badań.
Naukowcy zaobserwowali, że dzięki konsumpcji alkoholu muszki owocowe są w stanie pokonać wyniszczającego je pasożyta - informuje pismo "Current Biology". To kolejny dowód na to, że niektóre stworzenia wiedzą, jak wykorzystywać toksyczne substancje jako lekarstwo.
Polska jest w grupie krajów o najwyższym spożyciu czystego alkoholu na dorosłego mieszkańca. Przy średniej światowej 6,13 litra, w Polsce wypija się 13,3 litra - wynika z opublikowanego w piątek raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Alkohol jest bardziej szkodliwy niż niektóre nielegalne narkotyki, takie jak heroina czy kokaina, jeśli wziąć pod uwagę także jego wpływ na społeczeństwo - twierdzą autorzy badania opublikowanego w poniedziałek w brytyjskim piśmie medycznym "Lancet".
Picie alkoholu przyspiesza skracanie końcówek chromosomów, czyli telomerów i tym samym zwiększa ryzyko raka - ostrzegli naukowcy z Włoch podczas tegorocznego spotkania Amerykańskiego Związku Badań nad Rakiem.