Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Choć dla przeciętnego konsumenta kartofel to kartofel, w Polsce zarejestrowano blisko 100 odmian ziemniaka jadalnego, o różnym zastosowaniu i smaku. Aby ułatwić producentom wybór właściwej odmiany, testują je specjaliści Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (ŚODR).
Francuski Związek Producentów Kasztanów uznał, że produkcja kasztanów w tym kraju jest zbyt mała i chce by UE dopłacała do nich, jak do produkcji orzechów.
Trzy osoby nie żyją, ponad 20 trafiło do szpitala - to zanotowany w ostatnich dniach bilans fali zatruć grzybami we Włoszech. W związku z niespotykaną dotąd czarną serią takich przypadków lekarze apelują o szczególną ostrożność.
W Wielkiej Brytanii po raz kolejny ogłoszono ranking najdroższych serów na świecie. Na pierwszym miejscu znalazł się produkowany z oślego mleka serbski ser Pule. Kosztuje 795 funtów za kilogram (ok. 1280 dolarów).
Commercial Aircraft Corporation of China (CACC) wspólnie z amerykańskim koncernem Boeing otworzyły centrum badawcze energooszczędnych technologii. Jego głównym zadaniem będzie przetwarzanie zużytego oleju jadalnego na paliwo lotnicze.
Choć na początku sierpnia tego roku cukier trochę staniał, to jego notowania są wciąż wysokie. Kluczową rolę odgrywa pogoda. W Brazylii, która jest największym producentem cukru, padają ulewne deszcze, co opóźnia zbiory trzciny cukrowej.
Z roku na rok na świecie rośnie powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych. Ich areał zwiększył się w 2011 r. do ok. 160 mln ha, czyli o 8 proc. wobec 2010 r.
W ich codziennym jadłospisie nie starcza miejsca na warzywa, za to każdego dnia wypijają ok. dwóch szklanek słodzonych napojów i dwa razy dziennie sięgają po słodkie oraz słone przekąski - badacze z SWPS zbadali nawyki żywieniowe polskich dzieci.
Historia czekolady liczy 3 tys. lat, choć ledwie od niespełna 200 lat jemy ją w tabliczkach i bombonierkach. Służące do wyrobu czekolady ziarna kakaowca były niegdyś środkiem płatniczym, a kawiarnie, gdzie od XVII pito czekoladę - ogniskami rozmaitych rewolucji.
Wbrew szerzącym się mitom czekolada nie poprawia nastroju, nie rozładowuje stresów i nie wpływa dobrze na potencję. Jej największą zaletą jest smak, który sprawia, że jedzenie czekolady jest dla nas przyjemnością - przekonują eksperci z Uniwersytetu Śląskiego.