Przedstawiciele amerykańskiej rządowej agencji kontroli bezpieczeństwa żywności zapowiadają wycofanie z rynku kolejnych partii jajek w związku z szerzącą się epidemią zatruć bakterią salmonelli.
Spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanych ilościach zmniejsza ryzyko niewydolności serca o jedną trzecią - wynika z badań, o których informuje pismo "Circulation Heart Failure".
We Włoszech trwa dochodzenie w sprawie procederu masowego odświeżania sprzedawanych ryb przy pomocy groźnej substancji chemicznej - podała w sobotę "La Repubblica". Substancja o nazwie cafodos powoduje, że ryby wyglądają na świeże, choć psują się w środku.
GUS szacuje, że łączna produkcja warzyw gruntowych w 2010 r. będzie niższa o 10 proc. niż w 2009 r. Według GUS zbiory jabłek będą o ok. 17 proc. niższe, a śliwek i gruszek - o 25 proc.
Unijny program "szklanka mleka" ma promować wśród dzieci i młodzieży spożycie mleka, a tym samym zdrowy styl życia, a nie zastępować rynek zbytu dla producentów mleka - mówił podczas konferencji prasowej w poniedziałek minister rolnictwa Marek Sawicki.
By zmniejszyć ryzyko osłabienia wzroku, starsze osoby muszą spożywać więcej ryb - doszli do wniosku naukowcy Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore (USA). Wyniki ich badań opublikowano w najnowszym wydaniu pisma "Oftalmologia".
Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition".
Indonezyjska Rada Ulemów (teologów i prawników) uznała we wtorek, że muzułmanom wolno degustować najdroższą kawę świata - "kopi luwak". Ziarna tej kawy, uważanej za najlepszą na świecie, przechodzą przez przewód pokarmowy cywet.
Codzienne picie soku z wiśni pomaga na bezsenność i przyspiesza zasypianie - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of Medicinal Food".
W wakacje służby sanitarne odnotowują największą liczbę zatruć i zakażeń pokarmowych - informuje "Rzeczpospolita". Powodem jest wysoka temperatura i to, że w lecie rzadziej myjemy ręce.