Dwanaście kilometrów od centrum Warszawy można kupić wszystko, co dostępne na światowych rynkach kwiatów, owoców i warzyw. Tutaj między innymi zaopatrują się Kancelaria Premiera oraz Pałac Prezydencki.
Pizza i kebab królują w polskiej gastronomii, przegrywają polskie zupy, pierogi i zapiekanki - informuje "Puls Biznesu".
Czuwający nad bezpieczeństwem żywności w UE Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) chce zatrudnić więcej ekspertów z Polski doceniając wysoki poziom ich kompetencji - poinformowała na konferencji prasowej w Warszawie dyrektor tej instytucji, Catherine Geslain-Laneelle.
Kabanosy, kiełbasa myśliwska i jałowcowa - to produkty, które czekają na rejestrację w Komisji Europejskiej jako wyroby tradycyjne i regionalne. 15 polskich specjałów jest już na unijnej liście.
Jedzenie dużych ilości warzyw i owoców w niewielkim stopniu obniża ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy - wynika z najnowszej analizy, którą publikuje pismo "Journal of the National Cancer Institute".
Z badań wynika, że najczęściej marnujemy chleb, ziemniaki i wędliny. Co trzeci Polak przyznaje, że wyrzuca żywność. O niemarnowanie jedzenia, szczególnie tego przygotowywanego na wielkanocne stoły, apeluje Federacja Polskich Banków Żywności.
Wszechobecne fast foody przyczyniają się nie tylko do rosnącego problemu otyłości, ale także sprawiają, że zaczynamy ścigać się z czasem, stajemy się bardziej niecierpliwi i wydajemy więcej - informują naukowcy w piśmie "Psychological Science".
Z botanikiem i ekologiem prof. Zbigniewem Mirkiem (Polska Akademia Nauk) rozmawia Jarosław Dudała.
Nie boję się z założenia, bo nie widzę, co dodatkowy gen w moim pożywieniu mógłby mi zrobić złego – mówi prof. Bartnik.
Sejm już wkrótce może zezwolić na uprawę w Polsce genetycznie zmodyfikowanych roślin. Bać się tego czy nie?