Skończył się sezon truskawkowy, natomiast w sprzedaży pojawia się coraz więcej malin. Mniej niż przed rokiem jest warzyw, są też droższe - poinformowała rzecznik rynku hurtowego Bronisze Małgorzata Skoczewska.
W kolejnych regionach Włoch znajdowana jest mozzarella o niezwykłych właściwościach: w chwili otwarcia opakowania staje się intensywnie niebieska. Pierwszą partię przedziwnego sera - 70 tysięcy pudełek - skonfiskowano w Turynie.
Picie w umiarkowanych ilościach kawy i herbaty zmniejsza ryzyko chorób serca - informują naukowcy z Holandii na łamach pisma "Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology".
Władze federalne USA rozważają wprowadzenie ograniczenia lub nawet zakazu podawania solonych orzeszków ziemnych na pokładach samolotów amerykańskich linii lotniczych. Powodem ma być uczulenie na nie części osób.
Związki zawarte w śliwkach i brzoskwiniach niszczą komórki agresywnego raka piersi, oszczędzając zarazem komórki zdrowe - wynika z amerykańskich badań laboratoryjnych, o których informuje internetowy serwis EurekAlert.
"Zdrowe odżywianie według recept klasztornych" to książka Petry Altmann, wydana nakładem Księgarni św. Wojciecha.
Awokado, zielona herbata, jogurt, borówki, bulgur i mleko czekoladowe to najlepsi sprzymierzeńcy w walce z dużym brzuchem - czytamy w serwisie MSNBC.
Dwanaście kilometrów od centrum Warszawy można kupić wszystko, co dostępne na światowych rynkach kwiatów, owoców i warzyw. Tutaj między innymi zaopatrują się Kancelaria Premiera oraz Pałac Prezydencki.
Pizza i kebab królują w polskiej gastronomii, przegrywają polskie zupy, pierogi i zapiekanki - informuje "Puls Biznesu".
Czuwający nad bezpieczeństwem żywności w UE Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) chce zatrudnić więcej ekspertów z Polski doceniając wysoki poziom ich kompetencji - poinformowała na konferencji prasowej w Warszawie dyrektor tej instytucji, Catherine Geslain-Laneelle.