Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Wypijanie od 0,5 do 3 filiżanek kawy dziennie korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia - wykazało badanie przeprowadzone wspólnie przez Instytut Semmelweisa w Budapeszcie i Queen Mary University w Londynie.
Gdy jest ich więcej o chorób układu krążenia wzrasta nawet o 141 procent.
Potencjalny lek przeciwko otyłości, który blokuje działanie cytochromu P450 8B1 - enzymu związanego z wchłanianiem cholesterolu i otyłością, opracowali naukowcy z Uniwersytetu Teksańskiego w San Antonio (USA).
Spożywanie białka pochodzącego z wielu różnych rodzajów pokarmów wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego - informuje pismo "Hypertension".
Organizm człowieka potrzebuje minimum trzy doby, by przyzwyczaić się do zmiany.
Spożywanie 100 gram żurawiny dziennie już po miesiącu stabilnie poprawiało funkcje układu krwionośnego. Jedzenie warzyw i owoców to ważny element dbania o układ krążenia, a żurawiny zawierają szczególnie korzystne składniki.
Wzrost przeciętnej temperatury letniej nocy o 1 st. C może być związany z wyższym o około 4 proc. ryzykiem zgonów mężczyzn z przyczyn sercowo-naczyniowych - informuje internetowe czasopismo "BMJ Open". Podobny wzrost ryzyka nie dotyczy kobiet.
Osoby, którym nie udało się stosunkowo szybko spłacić kredytu studenckiego i wniosły go do wieku średniego, mają większe ryzyko chorób układu krążenia. Dług niweluje jednocześnie korzyści zdrowotne płynące z lepszego wykształcenia - informują badacze.
Skrócenie oglądania telewizji do mniej niż jednej godziny dziennie może pomóc w zapobieganiu więcej niż jednemu na dziesięć przypadków choroby niedokrwiennej serca - informuje pismo "BMC Medicine".
Mała różnorodność bakterii jelitowych może mieć związek z niewydolnością serca - wynika z obszernej, wielowymiarowwj analizy. Zależności mogą być obustronne.