Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Obszerna analiza pokazała, że ze wszystkich dziennych aktywności, na serce najgorzej działa siedzenie. Pomaga już zastąpienie go staniem, np. przy wyższym biurku, a najlepszy jest, oczywiście intensywny ruch.
Regularne stosowanie marihuany może zwiększać ryzyko niewydolności serca, udaru mózgu lub zawału serca - wynika z dwóch badań, które mają być prezentowane w dniach 11-13 listopada na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Filadelfii.
Przy braku snu utleniacze uszkadzają naczynia krwionośne.
15.09. Warszawa (PAP) - Naukowcy zidentyfikowali ponad 60 nieznanych wcześniej genetycznych wariantów związanych ze spoczynkową akcją serca i ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Odkrycie może przyczynić się do lepszej opieki nad pacjentami.
Pacjenci po zawale serca odczuwają lęk, bezradność, tracą zainteresowanie życiem - ograniczają aktywność fizyczną, zawodową i społeczną, ocenia kardiolog prof. Ryszard Piotrowicz, ekspert kampanii Akcja Kardioprotekcja. Może to mieć negatywny wpływ na ich rokowania.
Im więcej chodzimy, tym niższe jest nasze ryzyko przedwczesnego zgonu. Co więcej, efekt ten widać nawet wtedy, gdy robimy mniej niż 5 tys. kroków - wynika z międzynarodowego badania, którym kierował prof. Maciej Banach z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej nakarmili sztuczną inteligencję danymi z badań EKG. "Nasz sposób obrazowania wyniku EKG pokazuje rzeczywisty stan mięśnia, co pozwoli lekarzowi szybciej i skutecznej diagnozować zawały i arytmie serca" - powiedział w rozmowie z PAP dr. Teodor Buchner, fizyk z PW.
Gdy komuś w górach przestaje bić serce, pomoc może nie dotrzeć na czas.
Spożywanie miodu poprawia kluczowe markery zdrowia kardiometabolicznego, takie jak poziom cukru czy cholesterolu - informują naukowcy z Uniwersytetu Toronto. Wyniki ich badań opublikowane zostały w piśmie "Nutrition Reviews".
Już wiadomo. Sprawę zbadali naukowcy z University of Maryland