Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Eksperymenty na zwierzętach pokazują, że plastikowe mikrocząstki potrafią pokonać barierę krew-mózg. Mogą tam nasilać zapalenia i prawdopodobnie zwiększać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
Mięso z laboratorium może być 25 razy gorsze dla klimatu niż zwykła wołowina.
Odkryte w Alpach i Arktyce mikroorganizmy potrafią rozkładać plastik w niskich temperaturach - informuje pismo "Frontiers in Microbiology".
Powłokę, wydłużającą pracę paneli fotowoltaicznych, opracowali naukowcy z podkarpackich uczelni. Projekt naukowców z Uniwersytetu Rzeszowskiego i Politechniki Rzeszowskiej otrzymał blisko 200 tys. dofinansowania w ramach programu grantowego Podkarpackiego Centrum Innowacji.
Jeśli nic z tym nie zrobimy w połowie wieku będziemy mieli na świecie 43 miliony ton odpadów z łopat turbin wiatrowych.
Japońscy eksperci opracowali metodę sprawdzania wieku mikroplastiku zalegającego w oceanach. Ten pływający na pełnym morzu ma od 1 do 3 lat, a przybrzeżny - od 0 do 5 lat - twierdzą.
Nietoksyczny proszek wykorzystuje światło słoneczne do szybkiej dezynfekcji zanieczyszczonej wody - i można go używać wielokrotnie - informuje pismo "Nature Water".
Wyniki badań naukowców nie napawaąa optymizmem. Uniknąć plastiku w jedzeniu właściwie nie sposób.
Tworzywa sztuczne są trudne do recyklingu, ponieważ jest to mieszanka wielu rodzajów polimerów. Kamera pomoże.
Powszechnie stosowane biodegradowalne tworzywo sztuczne pozostaje niezmienione w środowisku morskim przez co najmniej 14 miesięcy - informuje pismo "PLOS ONE".