Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Mobilny zakład tłoczenia oleju roślinnego i przeróbki na biopaliwo powstał w Przemysłowym Instytucie Maszyn Rolniczych w Poznaniu (PIMR). Zestaw umożliwia rolnikom wytwarzanie biopaliwa z własnych surowców.
GMO i ich zastosowań jest wiele i trudno ogólnie odpowiedzieć na pytanie, czy są one dobre, czy złe - powiedział PAP Jan Brzeski, zajmujący się tematyką GMO w Centrum Nauki Kopernik.
Pszczoły giną masowo nie tylko w Polsce, ale na całym świecie; sytuacja jest tragiczna - uważa Grzegorz Stańczyk z Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Gdańsku. Ostatniej zimy np. na Pomorzu wyginęło 30 proc. tych owadów.
Z zakończonej dorocznej inwentaryzacji lasów Podkarpacia wynika, że żyje w nich m.in. 277 żubrów, 9,8 tys. jeleni, 470 wilków i 8,3 tys. bobrów. Według leśników świadczy to o dobrym stanie lasów, ale też podnosi koszty upraw i ogranicza występowanie ptaków.
Zachęcanie świń do aktywności i dostarczanie im "rozrywki" jest ważne, ale niedoceniane przez hodowców - uważa ekspertka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Na świecie powstają gry komputerowe dla tych zwierząt, ale polskie świnie raczej w nie nie zagrają.
Przy największych elektrowniach węglowych powstaną gigantyczne uprawy pomidorów. To dwa tysiące nowych miejsc pracy i sposób na walkę z globalnym ociepleniem. Ale czy warzywa będą smaczne?
- Złe wieści nadchodzą z niemieckich pasiek: tej zimy mogło zginąć w Niemczech od 20 proc. do nawet 30 proc. wszystkich rojów pszczelich - szacuje niemiecki naukowiec Bernd Gruenewald. Główną przyczyną wysokich strat jest roztocze Varroa destructor.
Na świecie od kilku lat rośnie popyt na czosnek. Tylko w latach 2005-09 wzrósł on dwukrotnie. Tymczasem jego produkcja spada m.in. z powodu pracochłonnej uprawy. Największym producentem i eksporterem czosnku są Chiny.
Nie ma zboża bardziej niezastąpionego od ryżu, będącego podstawowym pokarmem dla trzech miliardów ludzie i trzecim ze zbóż uprawianych na świecie. Ryż jest przedmiotem intensywnych badań naukowych, które mają poprawić jego wydajność z hektara.
Ulepszaniem technik uprawy grzybów oraz ich ochrony przed chorobami i szkodnikami ma zajmować się otwarte w Psarach (Dolnośląskie) "Centrum grzybów jadalnych i leczniczych" wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego.