Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Wielu ludzi podjada - potwierdzają badania. Jak się okazuje, największe dla zdrowia kluczowe znaczenie ma pora sięgania po przekąski oraz ich rodzaj.
To limfocyty T odpowiadają za to, że w czasie infekcji organizm pozbywa się tkanek mięśniowej i tłuszczowej. Jest to proces przynoszący organizmowi pewne korzyści - informuje czasopismo "Cell Reports".
U pacjentów, którzy po nowej terapii pokonali zaawansowanego raka, naukowcy wykryli szczególnie aktywne limfocyty T, które sprawnie atakują komórki nowotworowe. To może być duży krok w stronę nowych, dużo skuteczniejszych terapii.
Zażywanie probiotyków, tj. mikroorganizmów o potwierdzonym wpływie na nasze zdrowie, może zapobiegać pogarszaniu się sprawności mózgu, w tym procesów zapamiętywania i myślenia, które towarzyszą starzeniu się - wskazuje amerykanskie badanie.
Składniki espresso mogą zapobiegać powstawaniu tzw. splątków neurofibrylarnych, jednej z patologicznych struktur w mózgu osób chorych na alzheimera - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry", czasopismo Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego.
U seniorów, którzy mają mało kontaktów z innymi ludźmi, obserwuje się większą utratę objętości mózgu niż u osób częściej kontaktujących się z innymi - wynika z badania, które publikuje "Neurology", czasopismo Amerykańskiej Akademii Neurologii.
Zmodyfikowane dzięki technice edycji genów komary wytwarzają przeciwciała przeciwko pasożytowi malarii, co może oznaczać, że nie będą zakażać ludzi - informuje czasopismo "PNAS".
Powstało urządzenie, które w 5 minut może nie tylko wykryć SARS-CoV2 w powietrzu, ale nawet określić wariant wirusa. Podobne instrumenty mogłyby też ostrzegać przed wirusami grypy i innymi zarazkami.
Sztuczną komórkę, która ma tylko minimalny zestaw genów, naukowcy poddali ewolucji. Komórka dzięki mutacjom odzyskała większą sprawność.
Chorobotwórcze bakterie wykorzystują cukier ze śluzu jelitowego, aby infekować przewód pokarmowy.