DODANE 24.12.2021
Karp, opłatek, choinka... W Polsce każdy zna te tradycje. A czy wiesz, jakie zwyczaje bożonarodzeniowe towarzyszą mieszkańców innych zakątków świata? Sprawdź się w naszym quizie!
Barszcz, zupa grzybowa, karp czy wigilijne słodkości - te potrawy w dużych ilościach mogą powodować negatywne skutki dla naszego zdrowia. "Podczas kolacji wigilijnej warto zachować umiar" - podkreślają specjaliści.
Gatunki ryb tradycyjnie podawanych w Wigilię - karp i śledź - należą do jednych z najczęściej wybieranych przez Polaków. Chętnie sięgamy także po dorsza, łososia i makrelę - wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego na zlecenie WWF Polska.
Łosoś bałtycki, halibut atlantycki, sola, węgorz, karmazyn oraz tuńczyk błękitnopłetwy to gatunki ryb zagrożone wyginięciem, dlatego trafiły na czerwoną listę poradnika dla konsumentów "Jaka ryba na obiad?" międzynarodowej organizacji ekologicznej WWF.
80 proc. jadalnych gatunków ryb jest zagrożonych wyginięciem wskutek nadmiernych połowów - alarmuje organizacja ekologiczna WWF Polska. Z 200 gatunków na świecie 120 może zniknąć z naszych wód w połowie tego stulecia - m.in., węgorz, sola i bałtycki łosoś.
Pierwszymi Zielonymi na ziemiach polskich byli cystersi. Zasiedlając nowe tereny, musieli je tak eksploatować, aby ich zasoby odnawialne zdołały się szybko odtworzyć.
Świąt wesołych, spokojnych i zdrowych najczęściej życzą sobie Polacy przed Bożym Narodzeniem. Ekolodzy z bielskiego Klubu Gaja dodają do tego życzenie świąt zrównoważonych, czyli spędzonych tak, by nie zaszkodzić środowisku.
Prawie milion młodych drapieżnych ryb, będących narybkiem szczupaka, sandacza i węgorza, trafi w najbliższym czasie do Jeziora Goczałkowickiego. W poniedziałek rozpoczęło się uzupełniające zarybianie tego nazywanego "śląskim morzem" zbiornika, gdzie żyje 17 gatunków ryb.
Koniec z plastikowymi talerzami, sztućcami i kubkami. Wraz z początkiem roku w życie weszła tzw. Dyrektywa Plastikowa, czyli unijny zakaz wprowadzania na rynek jednorazówek z tworzyw sztucznych. Restauracje mają czas do 3 lipca, aby opróżnić z nich swoje magazyny.
O jedzeniu, radości i wigilijnym stole z Robertem Makłowiczem rozmawia ks. Artur Stopka .:::::.