Z powodu występowania afrykańskiego pomoru świń (ASF) za wschodnią granicą Polski planowane jest wprowadzenie odstrzału sanitarnego dzików na granicy z Białorusią i Ukrainą - poinformowało we wtorek ministerstwo rolnictwa.
Długoletnie obserwacje potwierdzają, że klimat w Polsce ociepla się. Wzrost temperatury przyspiesza zaś dojrzewanie roślin i zmienia bilans wodny - uważają naukowcy z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Japończycy tak zmodyfikowali genetycznie jedwabniki, że ich nici świecą. Świecące kurze jajka chce produkować minister rolnictwa Holandii. Dziwne smaki, nienaturalne kolory... Czy genetyka umożliwia każdą modyfikację żywego organizmu?
Globalne ocieplenie może być jeszcze gorsze, ponieważ metody stosowane w rolnictwie przyspieszają erozję gleb i zmniejszają ilość dwutlenku węgla, jaką ziemia jest w stanie zmagazynować - wynika z raportu UNEP.
Człowiek mógł znacząco wpłynąć na klimat na długo, zanim pojawiło się rolnictwo. Uczynił to wybijając mamuty - argumentują naukowcy na łamach "Geophysical Research Letters", pisma wydawanego przez American Geophysical Union.
Większe dopłaty dla małych gospodarstw rolnych prowadzących ekologiczną produkcję oraz wsparcie finansowe dla aktywnych rolników - m.in. takie postulaty przedstawili w poniedziałek w Szczecinie uczestnicy międzynarodowej konferencji o ekologicznym rolnictwie.
Holenderska minister rolnictwa chce tak zmodyfikować genetycznie kury, by te świeciły. A właściwie nie tyle kury ile jajka kurze, ale tylko męskie, czyli te w których siedzi kogut.
- Tegoroczne zbiory zboża będą w Polsce na podobnym poziomie, co przed rokiem. Ich jakość będzie jednak zdecydowanie gorsza - powiedział w poniedziałek w "Salonie politycznym Trójki" minister rolnictwa Marek Sawicki.
Komisja Europejska przyjęła decyzję o objęciu unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym" dwóch polskich produktów: fasoli korczyńskiej oraz miodu kurpiowskiego - poinformował PAP we wtorek serwis prasowy komisarza ds. rolnictwa Daciana Ciolosa.
Internet Rzeczy i analityka danych na farmach, a nawet żywność wytwarzana w fabrykach - bez udziału roślin i zwierząt - dzięki przełomowym osiągnięciom biologii molekularnej - tak zdaniem ekspertów wygląda przyszłość rolnictwa.