Nielegalne połowy owoców morza - przekraczanie kwot, poławianie na niedozwolonych akwenach i w niedozwolonych okresach - powoduje w skali globalnej straty rzędu 10-23 miliardów dolarów - uważa organizacja Oceana, która posługuje się pojęciem "rybne piractwo".
Nie tylko ptaki i roślinożerne ssaki, ale również drapieżniki zjadają owoce i na dużą skalę pomagają rozsiewać nasiona roślin. O wynikach badania lisów i łasic, które nie gardzą jarzębiną, informuje pismo "Acta Oecologica".
GMO to nie tylko żywność. Wynalazek wrocławskiego naukowca jest owocem wieloletniej pracy nad modyfikacją genetyczną roślin. Lniane opatrunki przyśpieszają gojenie się ran. Niestety, na razie nie pojawią się na rynku.
Według szacunku ekspertów, główne zbiory truskawek skończą się w ciągu tygodnia, a najpóźniej do końca czerwca. Nie ma także co liczyć, że owoce te stanieją, wręcz przeciwnie, zapłacimy za nie więcej.
Naukowcy znaleźli przepis na wyciśnięcie maksymalnej ilości soku z kapusty i wydzielenie zawartych w nim substancji grzybobójczych i bakteriobójczych. Wytworzony na bazie soku preparat może zastąpić środki chemiczne używane do ochrony roślin czy owoców.
Zaobserwowano, jak szympansy wykorzystują zestawy kamiennych i drewnianych narzędzi, np. tasaki i kowadła, do rozdrabniania na małe kęsy dużych, twardych owoców - informuje pismo "Primates" i serwis BBC.
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu badają właściwości olejów z niekonwencjonalnych źródeł olejarskich. Tym razem pod lupę wzięli olej z poziomki. Okazuje się, że ten mały leśny owoc jest skarbnicą witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ponad 60 gatunków roślin tropikalnych znalazło się na otwartej niedawno wystawie w Muzeum Przyrodniczym w Krakowie. Na ekspozycji można zobaczyć m.in. rośliny, których owoce i ziarna człowiek wykorzystuje w życiu codziennym, np. bananowce, kawowce, pieprzowce.
Co trzeci nowotwór złośliwy może być dietozależny, dlatego tak ważne jest, by w profilaktyce nowotworowej ograniczać spożycie niezdrowej żywności - powiedziała dietetyk Marta Miklewska. Wskazała, że połowę każdego posiłku powinny stanowić warzywa i owoce.
Parlament Europejski przyjął w środę nowe unijne przepisy, służące zredukowaniu liczby plastikowych opakowań. Zakazane zostaną m.in. foliowe opakowania na owoce i warzywa, jednorazowe kubki, plastikowe saszetki na keczup, hotelowe miniaturowe buteleczki na szampon i inne kosmetyki.