Babcia leczy na zasadzie wiadomości, które zostały jej przekazane od jej babci. Nowoczesne ziołolecznictwo opiera się wyłącznie na badaniach naukowych.
Czy jest naprawdę aż tak zdrowa?
Polska jest ślimakową potęgą. W ubiegłym roku z naszego kraju wyjechało do zagranicznych odbiorców ponad 500 ton winniczków. Prawie połowa pochodziła z Dolnego Śląska.
Jaka jest wartość odżywcza bananów? Kto powinien je jeść? Czy końcówka tych owoców naprawdę jest szkodliwa?
Czy jest zdrowe? I dlaczego w czasie smażenia należy korzystać z drewnianych lub sylikonowych szpatułek?
Mówi się, że jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw w naszym kraju.
Jakich ważnych składników dostarcza nam ta popularna potrawa? Jaki wpływ ma na nasz organizm?
Według powszechnego przekonania to, co zielone, zazwyczaj jest zdrowe. W przypadku brokułów ta niepisana zasada sprawdza się aż nadto.
Aż 56 proc. Polek, które były lub są w ciąży nie zmieniło nic w swoim żywieniu w tym okresie - wynika z badań TNS OBOP pt. "Polka w ciąży", których pierwszą część zaprezentowano na konferencji prasowej w Warszawie.
Spożycie soli w Polsce zmniejszyło się z 15 g na osobę dziennie w 1998 r. do około 11 g - wynika z obliczeń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie dokonanych na podstawie niepublikowanych jeszcze danych GUS. Nadal jednak jest ono dwukrotnie za duże.