Ćwiczenia siłowo-aerobowe i dieta wysokobiałkowa o niskim IG najlepsze w walce z otyłością
Spożywanie soku z czarnego bzu wspomaga odchudzanie i poprawia zdrowie metaboliczne - informuje pismo "Nutrients".
Podgrzewanie warzyw zawierających siarkę może sprzyjać powstawaniu kwasów tłuszczowych trans.
Jednak ustępują mleku pod względem wartości odżywczych.
Dynia nadaje się nie tylko na dekorację podczas Halloween. Warto ją włączyć do diety, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mogą wpływać korzystnie na nasz organizm - przekonują naukowcy.
Farmakolog: nie wiemy, w jakim stopniu i czy w ogóle witaminy w suplementach diety się wchłaniają
Przyswajalność witamin i mikroelementów z suplementów jest słaba. Zdecydowanie lepiej zjeść produkt spożywczy, naturalny i smaczny, niż tabletkę - powiedział PAP lekarz prof. Michał Chudzik.
Spożywanie większej ilości owoców i warzyw obniża ciśnienie krwi i poprawia stan nerek i serca u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym - informuje "The American Journal of Medicine".
Mycie owoców i warzyw jest niewystarczające, by w całości usunąć z tych produktów potencjalnie szkodliwe pestycydy - przekonują naukowcy w nowym numerze pisma "Nano Letters".
Najczęściej kupowanym miodem w Polsce jest miód wielokwiatowy, który stanowi aż 80 proc. miodów sprzedawanych w naszym kraju. Kolejne miejsca pod względem popularności zajmują: miód gryczany, spadziowy i akacjowy - poinformowała Polska Izba Miodu.