Mikroskopy fluorescencyjne, nad którymi pracowali nobliści w dziedzinie chemii, wykorzystuje się w wielu dziedzinach: badaniach naukowych, diagnostyce czy przemyśle. Możliwości ich wykorzystania jest bardzo dużo - ocenia lek. med. Eliza Głodkowska-Mrówka.
Nobla 2014 z chemii otrzymali Eric Betzig i William E. Moerner z USA oraz Niemiec Stefan W. Hell, którzy opracowali metodę mikroskopii fluorescencyjnej wysokiej rozdzielczości; ich prace są pomocne m.in. w badaniach chorób uszkadzających mózg, np. Parkinsona.
W katowickiej kopalni „Wieczorek” udało się – po raz pierwszy w Europie – przeprowadzić proces zgazowania węgla pod ziemią. Jeżeli eksperyment zostanie skomercjalizowany, Polska będzie miała dostęp do sporej ilości energii.
W morskich sinicach, gąbkach, skorupiakach kryją się związki pomocne m.in. w walce z nowotworami i bakteriami. Kształtowane przez miliony lat w naturze, niemal nie mają skutków ubocznych. Teraz naukowcy sięgnęli do głębin, aby wydobyć te cenne substancje.
Potrafiliśmy spiąć potęgę wynalazku, energię finansistów i pomoc państwa - powiedział premier Donald Tusk podczas środowej uroczystości z okazji rozpoczęcia produkcji polskiego grafenu. To historyczny moment - dodał.
Szybkie i skuteczne oczyszczanie gleb z pestycydów, w tym środka owadobójczego DDT, umożliwia wynalazek naukowców z Rzeszowa. W kilkanaście godzin pozwala on obniżyć stężenie większości pestycydów w glebie o ponad 90 proc.
Z medycyny za transport komórkowy, z fizyki za cząstki, a z chemii za programy, które pomagają zrozumieć reakcje chemiczne. Tak w jednym zdaniu można streścić tegoroczne Nagrody Nobla.
Tegoroczna Nagroda Nobla z chemii przypadła trzem naukowcom pracującym w USA, Martinowi Karplusowi, Michalowi Levittowi i Ariehowi Warschelowi za badania nad "wielkoskalowymi modelami złożonych systemów chemicznych". O co chodzi?
Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii otrzymają w 2013 roku: Martin Karplus, Michael Levitt i Arieh Warshel za "opracowanie modeli złożonych systemów chemicznych" - ogłosił w środę w Sztokholmie Komitet Noblowski.
O zmysłach, zapachach, brzydkich i tych przyjemnych, oraz o ich wpływie na podejmowane przez nas decyzje z prof. Ewą Czerniawską, dziekanem Wydziału Psychologii UW