Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Od lat 30. XX wieku rozmiar mózgów ludzi cały czas się zwiększał - wskazuje obejmujące kilka dekad badanie. Taka zmiana może zmniejszać ryzyko demencji.
Holenderscy naukowcy odkryli pięć biologicznych wariantów choroby Alzheimera, które mogą wymagać różnych metod leczenia - informuje pismo "Nature Aging".
Składniki espresso mogą zapobiegać powstawaniu tzw. splątków neurofibrylarnych, jednej z patologicznych struktur w mózgu osób chorych na alzheimera - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry", czasopismo Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego.
Duże spożycie alkoholu może przyspieszyć spadek funkcji poznawczych u zwierząt genetycznie predysponowanych do choroby Alzheimera - informuje pismo "eNeuro".
Wirus ospy wietrznej i półpaśca może aktywować ukryte w komórkach nerwowych, również powszechne wirusy herpes (HSV), co z kolei może uruchamiać reakcje prowadzące do rozwoju choroby Alzeimera. Wskazują na to badania z hodowanym w laboratorium modelem tkanki mózgu.
Międzynarodowa grupa badaczy znalazła 75 miejsc w ludzkim genomie, które mogą predysponować do rozwoju choroby Alzheimera. To kluczowe informacje dla diagnostyki i terapii.
Oko jest "oknem do mózgu" - przekonują lekarze okuliści. Badanie OCT, czyli optyczna koherentna tomografia oka, umożliwiając analizę komórek i włókien nerwowych, pozwala wykryć i ocenić progresję chorób neurodegeneracyjnych.
Badanie dna oka już dziś pozwala wcześnie wykryć niektóre choroby. Ich lista niebawem się wydłuży.
Badacze z Japonii i USA udowodnili, że wspomnienia zabrane przez chorobę Alzheimera nie są bezpowrotnie tracone, ale magazynowane - informuje "Gazeta Wyborcza".
72 proc. przebadanych mieszkańców woj. śląskiego cierpiało na zaburzenia pamięci związane ze stresującym trybem życia - wykazały badania przeprowadzone w regionie w grudniu ubiegłego roku.