Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
- Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycie, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol - twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Osoby z wysokim poziomem "dobrego" cholesterolu HDL o dużych cząsteczkach mają zwiększone ryzyko zawału mięśnia sercowego. Tylko małe cząsteczki HDL są faktycznie związane ze zmniejszonym ryzykiem zawału - informują naukowcy na łamach "Metabolism: Clinical and Experimental".
W badaniu na szczurach wykazano, że ciśnienie krwi może w dużej mierze zależeć od zamieszkujących jelita bakterii, na które korzystnie wpływają regularne posty czy głodówki. Podobna interwencja, być może zadziała także u ludzi.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poinformował, że dwutlenek tytanu (E171), stosowany często jako barwnik zabielający m.in. w słodyczach i gumie do żucia, nie jest już uważany za bezpieczny dodatek do żywności.
Diety polegające na okresowych głodówkach mogą szkodzić zdrowiu przyszłych pokoleń - ustalili naukowcy z University of East Anglia (Wlk. Brytania). Ich negatywne skutki można zaobserwować jeszcze w trzecim pokoleniu.
Stosowanie tzw. diety zachodniej osłabia układ odpornościowy w sposób, który może zwiększać ryzyko infekcji i nieswoistego zapalenia jelit - udowodnili naukowcy z Washington University School of Medicine (USA).
Nie ma związku między genetycznie uwarunkowaną predyspozycją do wysokiego poziomu witaminy D w organizmie a niższym ryzykiem zachorowania na COVID-19 czy jego lżejszym przebiegiem - wynika z genetycznego badania, które publikuje pismo "PLOS Medicine".
Codzienne spożywanie co najmniej dwóch porcji owoców (ale nie soków owocowych) wiąże się z mniejszym o 36 proc. ryzykiem rozwinięcia się cukrzycy typu 2 - informuje "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".
Stosowanie bardzo niskokalorycznej diety zmienia kompozycję mikrobiomu jelitowego i wpływa na wchłanianie substancji odżywczych - informują naukowcy ze szpitala klinicznego Charit, w Berlinie i Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Żywienie w szpitalach powinno być pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb indywidualnych pacjenta. Prawidłowe żywienie ma ogromne znaczenie w procesie zdrowienia: mówimy o leczeniu żywieniowym - wskazują specjaliści z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.