Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Jak wykazały eksperymenty laboratoryjne, grzyby wystawione na działanie dźwięków rosną szybciej - informuje platforma "bioRxiv".
Wiedzą o nich chyba wszystko, znają korzyści i zagrożenia, jakie wiążą się ze światem grzybów. Dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS i dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS z Katedry Biochemii i Biotechnologii opowiadają o ich leczniczej stronie.
Tkanka nowotworowa to środowisko w którym dobrze czują się grzyby - informuje pismo "Cell".
Gatunki, które w ostatnich latach przywędrowały do Polski mogą zagrozić naszym rodzimym grzybom.
W Polsce występuje ok. 1400 gatunków grzybów jadalnych i 200-250 gatunków trujących.
Wyjaśnia kierownik Poradni Dietetycznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
W Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie przy ul. Żelaznej 79 otwarto Wystawę pt.:„Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia”.
Muchomor sromotnikowy, jest najbardziej trującym organizmem naturalnie żyjącym w Polsce. Jeden owocnik może wytruć całą rodzinę. Nasz organizm nie potrafi rozkładać substancji trujących w nim zawartych - powiedział PAP prof. Andrzej Grzywacz z SGGW.
Każdego roku w polskich lasach można znaleźć co najmniej 20 mln kg jadalnych grzybów - wynika z szacunków leśników. Zwracają uwagę, że Polacy mają łatwiejszy dostęp do grzybów niż obywatele innych krajów, bo w Polsce 80 proc. lasów jest własnością państwa.
Pojawienie się na ziemi 300 mln lat temu wyspecjalizowanych grzybów położyło kres epoce tworzenia się pokładów węgla. Grzyby te "nauczyły się" rozkładać ligninę, przez co rośliny - zamiast stawać się węglem - również ulegały rozkładowi - informuje "Science".