Zespół naukowców z portugalskiego Instytutu Doświadczeń Morskich oraz z Uniwersytetu Algarve znalazł perły w ostrygach wyłowionych w regionie plaż południowej Portugali.
Konsorcjum złożone z trzech instytucji naukowych i trzech przedsiębiorstw - w tym dwóch z Opolszczyzny - opracuje nowoczesne metody uprawy soi. Naukowcy i producenci chcą stworzyć odmiany, które dadzą dobry plon i "zadomowią się" na polach polskich rolników.
Zimowe dokarmianie białowieskich żubrów, żyjących na wolności w Puszczy Białowieskiej, można oglądać online na stronie internetowej Lasów Państwowych - poinformował rzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku Jarosław Krawczyk.
Władze Kanady chcą zmian w gospodarce, ale poszukiwania nowych kierunków muszą wyjść poza surowce i rolnictwo. Badania naukowe dowodzą, że eksploatacja bogactw naturalnych oraz rolnictwo mają swój duży wkład w zmiany klimatu.
W pasiekach praca wre. W majowe dni pszczelarze pochłonięci są przeglądem uli i ich skrzydlatych mieszkańców.
Na kanadyjskim Uniwersytecie Guelph powstaje specjalna katedra, która będzie się zajmowała dobrostanem drobiu. Uniwersytecką katedrę, pierwszą taką w Kanadzie, ufundowali farmerzy hodujący kury.
Przedstawiciele amerykańskiej rządowej agencji kontroli bezpieczeństwa żywności zapowiadają wycofanie z rynku kolejnych partii jajek w związku z szerzącą się epidemią zatruć bakterią salmonelli.
Współczesne style życia i sposoby odżywiania kryją w sobie wielkie ryzyko dla przyszłości Ziemi.
Bank DNA zwierząt zagrożonych wyginięciem czy szczególnie narażonych na negatywny wpływ działalności człowieka powstał w Muzeum Górnośląskim w Bytomiu. Dotąd udało się zebrać m.in. próbki niedźwiedzi, antylop i wilków.
Nie należy importować do Polski pszczół, ponieważ mogą być nosicielami pasożytów i nie są przystosowane do klimatu występującego w naszym kraju - przestrzegł biolog zajmujący się pszczołami dr hab. Adam Tofilski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.