Jak przechowywać i zagospodarować żywność, aby jak najdłużej zachowała świeżość i nie wylądowała w koszu na śmieci?
W pierwszych dniach stycznia w kampusie George Mason University w USA pojawiło się 25 robotów dostarczających żywność.
System kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce wymaga zmian. To leży w interesie zarówno konsumentów, jak i przedsiębiorców z branży spożywczej.
Łódzcy naukowcy pracują nad inteligentnymi, biodegradowalnymi opakowaniami do żywności, których barwa będzie zmieniać się pod wpływem starzenia produktu.
Były źródłem wody pitnej dla ludzi, ale pełniły też funkcje rytualne. Przechowywano w nich także żywność i moczono len.
Cukier jest najczęściej występującym słodzikiem w żywności, którą kupujemy. Jakie pozytywne zmiany zachodzą w organizmie po odstawieniu tego produktu?
Modyfikacje genetyczne. Ponad stu laureatów Nagrody Nobla podpisało apel do organizacji Greenpeace, aby ta odstąpiła od krytyki modyfikowanej genetycznie żywności.
Producenci żywności proponują konsumentom rozmaite zamienniki cukru. Większość z nich uchodzi za zdrowe lub mniej szkodliwe, ale czy tak na pewno jest?
Korzystamy z niej codziennie, a dyskutujemy o niej tak, jak gdyby była pieśnią bardzo dalekiej przyszłości. Co to jest? Żywność modyfikowana genetycznie. .:::::.
Dbanie o owady zapylające, np. pszczoły, przynosi podwójne korzyści - zwracają uwagę naukowcy. Pozwala zwiększyć plony, ustabilizować dostawy żywności, w tym łagodzić kryzysy żywnościowe.