Czy niektóre produkty spożywcze można jeść po upływie daty ważności? I czym jest żywność o przedłużonej trwałości?
W pierwszych dniach stycznia w kampusie George Mason University w USA pojawiło się 25 robotów dostarczających żywność.
Łódzcy naukowcy pracują nad inteligentnymi, biodegradowalnymi opakowaniami do żywności, których barwa będzie zmieniać się pod wpływem starzenia produktu.
Były źródłem wody pitnej dla ludzi, ale pełniły też funkcje rytualne. Przechowywano w nich także żywność i moczono len.
Cukier jest najczęściej występującym słodzikiem w żywności, którą kupujemy. Jakie pozytywne zmiany zachodzą w organizmie po odstawieniu tego produktu?
System kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce wymaga zmian. To leży w interesie zarówno konsumentów, jak i przedsiębiorców z branży spożywczej.
Modyfikacje genetyczne. Ponad stu laureatów Nagrody Nobla podpisało apel do organizacji Greenpeace, aby ta odstąpiła od krytyki modyfikowanej genetycznie żywności.
Producenci żywności proponują konsumentom rozmaite zamienniki cukru. Większość z nich uchodzi za zdrowe lub mniej szkodliwe, ale czy tak na pewno jest?
Przedstawiciele amerykańskiej rządowej agencji kontroli bezpieczeństwa żywności zapowiadają wycofanie z rynku kolejnych partii jajek w związku z szerzącą się epidemią zatruć bakterią salmonelli.
Korzystamy z niej codziennie, a dyskutujemy o niej tak, jak gdyby była pieśnią bardzo dalekiej przyszłości. Co to jest? Żywność modyfikowana genetycznie. .:::::.