Rekordowy karp złowiony w Polsce miał 109 cm długości i ponad 30 kilogramów wagi. "Idą święta, karp na Wigilii musi być, ale ja swoją rybkę wypuściłem" - mówi PAP Life Grzegorz Gajda, wędkarz, pogromca karpia-giganta, rekordzista Polski.
Najmniej stresującym sposobem transportu karpia ze sklepu do domu jest plastikowy koszyk bez wody. Natomiast najgorszym - zawiązana wokół ryby reklamówka - uważają naukowcy. Sieci handlowe kupiły już pojemniki, które zapewnią lepsze warunki przenoszenia ryb.
Hodowcy karpi biją na alarm: na tegoroczną wigilię będzie 30-40 proc. tych ryb mniej niż rok temu, a za ich kilogram będziemy musieli płacić nawet do 13 zł.
Wyhodowanie karpi bardziej odpornych na choroby bakteryjne i pasożytnicze to cel projektów naukowych realizowanych w Zakładzie Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej Polskiej Akademii Nauk w Gołyszu (Śląskie).
"Nie baw się w kata, kup karpia w płatach" - to główne hasło tegorocznej edycji kampanii społecznej "Jeszcze żywy karp", którą niedawno rozpoczęli ekolodzy ze stowarzyszenia Klub Gaja - poinformowała koordynator akcji Beata Tarnawa.
Polskich karpi w tym roku będzie o 5-10 proc. mniej niż w zeszłym roku z powodu drogich pasz i trudności z pozyskaniem narybku - powiedział PAP dr Jan Żelazny z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach. Produkcja może wynieść 15-16 tys. ton.
14 grudnia przed Sejmem ekolodzy z Klubu Gaja wystawili sztukę „Człowiek i karp”, w której motywem przewodnim była „wigilijna męka karpi”. Autorzy przedstawienia posunęli się do bulwersującego porównania procesu uboju ryb z męką Chrystusa.
DODANE 24.12.2021
Karp, opłatek, choinka... W Polsce każdy zna te tradycje. A czy wiesz, jakie zwyczaje bożonarodzeniowe towarzyszą mieszkańców innych zakątków świata? Sprawdź się w naszym quizie!
Barszcz, zupa grzybowa, karp czy wigilijne słodkości - te potrawy w dużych ilościach mogą powodować negatywne skutki dla naszego zdrowia. "Podczas kolacji wigilijnej warto zachować umiar" - podkreślają specjaliści.
Gatunki ryb tradycyjnie podawanych w Wigilię - karp i śledź - należą do jednych z najczęściej wybieranych przez Polaków. Chętnie sięgamy także po dorsza, łososia i makrelę - wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego na zlecenie WWF Polska.