Kasztańce - tak je niegdyś nazywano - dotarły do Polski w czasach króla Stefana Batorego. Od początku zyskały szacunek i uznanie.
Wiosną swoim kwitnieniem podrywa maturzystów do ostatnich powtórek. Jesienią, kształtnymi ziarnami, uczy dzieci rachowania i sztuk manualnych. Dorosłym dawał niegdyś porządną lekcję teologii, choć dziś mało kto o niej pamięta.
Francuski Związek Producentów Kasztanów uznał, że produkcja kasztanów w tym kraju jest zbyt mała i chce by UE dopłacała do nich, jak do produkcji orzechów.
Japońska kuchnia, zwana washoku, została niedawno wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO. Charakteryzuje ją użycie świeżych, naturalnych składników oraz silny związek z rodzimą tradycją kulturową.
Na dachu Teatru im. Słowackiego w Krakowie zamieszkały pszczoły. Umieszczono tam 2 ule.