Na świecie zjada się coraz więcej wieprzowiny. Najszybciej w latach 2008-2010 rosła konsumpcja tego mięsa w Ameryce Południowej, ale mimo to ludność tego kontynentu nadal spożywa jej najmniej. Najwięcej tego mięsa konsumują Europejczycy.
Mięso końskie ma duże walory odżywcze, jest źródłem wielu mikroelementów - przekonywał podczas niedawnego seminarium dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Andrzej Borys. Przyznał jednak, że zaufanie do koniny podważyła tzw. afera końska.
Czuwający nad bezpieczeństwem żywności w UE Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) chce zatrudnić więcej ekspertów z Polski doceniając wysoki poziom ich kompetencji - poinformowała na konferencji prasowej w Warszawie dyrektor tej instytucji, Catherine Geslain-Laneelle.
Spożycie mięsa idzie w górę, ale głównie za sprawą drobiu - informuje "Rzeczpospolita" powołując się na dane IERiGŻ.
Blisko 80 bocianów, które z różnych powodów nie odleciały do Afryki, spędza zimę w Ośrodku Rehabilitacji Zwierząt Chronionych w Przemyślu. "Ich zimowe utrzymanie kosztuje ponad 20 tys. zł" - powiedział PAP lekarz weterynarii ośrodka Radosław Fedaczyński.
Na wzgórzu Et-Tell w Izraelu międzynarodowa ekipa archeologów odsłoniła pozostałości osady z czasów Jezusa. Znalezisko zelektryzowało biblistów. Może to wreszcie ruiny rodzinnego miasta św. Piotra? .:::::.
Podstawą nowej piramidy zdrowego żywienia z 2016 r. są różne formy aktywności fizycznej, a nie konkretne produkty spożywcze - powiedział podczas Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, prof. Mirosław Jarosz.
Trzej winowajcy chorób układu krążenia to: stres, brak ruchu i cholesterol. Ten ostatni powoduje, że na ścianach tętnic tworzą się blaszki miażdżycowe. Pierwsze powstają już w dzieciństwie.
Jedz aronię, ryby, brokuły, rozwiązuj łamigłówki, idź na długi spacer. Znajdź pasję – zamiast oglądać telewizyjne seriale. To recepta, by drugą połowę życia przeżyć w zdrowiu.