Ludzie mają gruczoły potowe, które pomagają utrzymywać właściwą temperaturę ciała nawet w czasie upałów. Zwierzęta muszą radzić sobie w inny sposób - krokodyle otwierają paszcze, zebrom pomagają ich czarno-białe paski, a bociany... siusiają na własne nogi.
Komisja Europejska zarekomendowała krajom UE, by sprawdzały świeżą żywność importowaną z Japonii pod kątem radioaktywności. Chodzi o żywność wysyłaną z Japonii od 15 marca, z związku z ostatnią awarią elektrowni jądrowej - powiedział PAP rzecznik KE ds. zdrowia.
Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca. Zalety kapusty kiszonej dostrzegł już Hipokrates. Dziś kupując ją w sklepie wybierajmy tę sprzedawaną z beczki - zachowuje najwięcej cennych dla zdrowia składników.
Jedz aronię, ryby, brokuły, rozwiązuj łamigłówki, idź na długi spacer. Znajdź pasję – zamiast oglądać telewizyjne seriale. To recepta, by drugą połowę życia przeżyć w zdrowiu.
Przyczyny chorób nowotworowych są czasem trudne do ustalenia. Dlatego często pojawiają się legendy o rakotwórczym działaniu np. szypułek pomidorów lub sacharyny albo konserwantów czy telefonów komórkowych. Dużo się też mówi o substancjach „antyrakowych”, takich jak selen, wapń, witaminy. Co z tego zostało potwierdzone przez naukowców? .:::::.
Polska jest największym producentem pieczarek w Europie, ale jemy ich mniej niż Niemcy, Brytyjczycy czy Francuzi. Producentów w popularyzowaniu tego grzyba na polskich stołach wspiera kampania "Ja, pieczarka".
Hot dogi, szynka, salami, mortadela, a także bekon i inne produkty z czerwonego mięsa znacznie zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 - wykazały badania opublikowane na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".
Polskie dzieci źle się odżywiają, jeżeli sytuacja się nie zmieni, w 2030 roku koszty pośrednie i bezpośrednie związane z cukrzycą i chorobami serca przekroczą 100 mld zł - podkreślali uczestnicy niedawnej konferencji w Sejmie.
Utworzenie Ekobazaru, innowacje i udoskonalenia w produkcji zdrowej żywności - to niektóre efekty działań klastra "Dolina ekologicznej żywności", stworzonego dla rozwoju rolnictwa ekologicznego we wschodniej Polsce.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że nadciąga "tsunami" zachorowań na nowotwory. W 2025 r. liczba przypadków tej choroby wzrośnie z 14 mln do 19 mln rocznie, w 2030 - do 22 mln, a w 2035 - aż do 24 mln - prognozuje "World Cancer Report 2014".