Na śniadanie naleśniki, dla gości obiad z deserem - ugotuje prawie wszystko, a zje nawet… robale.
Potrafilibyście coś ugotować na słońcu albo zbudować kuchenkę słoneczną?
Video: Kolejny odcinek "Nauka. To lubię!" Tomasza Rożka.
Większość potraw spożywanych ok. 500 lat temu na krzyżackim zamku w Przezmarku (woj. pomorskie) gotowano.
Każdy z nas, codziennie gotuje wodę. Co w tym ciekawego? A wiesz dlaczego podgrzewana w czajniku woda szumi?
W jednej z restauracji w Hanoi policja wietnamska skonfiskowała martwego tygrysa, gotowanego przez właścicielkę, która zamierzała go wykorzystać do produkcji tradycyjnego i bardzo drogiego lekarstwa.
Gotowanie wody z kranu nie ma sensu. Bakterii w wodzie nie ma, a inne zanieczyszczenia są w ilościach śladowych. To wyniki przeprowadzonych w 10 miastach Polski testów kranówki.
Już pojedyncze zarysowanie na teflonowej patelni może w czasie gotowania uwolnić prawie 10 tys. cząstek mikroplastiku - ostrzegają naukowcy. Traiając do jedzenia, cząstki te potencjalnie mogą stwarzać zagrożenia.
Najpopularniejszy sposób przyrządzania ryb - smażenie panierowanych w mące czy tartej bułce musi odejść w zapomnienie; w ten sposób traci się wartościowe kwasy omega3. Najzdrowszy sposób przyrządzania to grillowanie, gotowanie albo pieczenie - uważają naukowcy.
Uniwersytet Harvarda otwiera się na świat: od maja udostępnia darmowe wykłady w internecie, na które co miesiąc zapisuje się 100 tys. nowych uczniów z całego świata. Jesienią rusza kurs: "Nauka i gotowanie". Zamiast laboratorium - ćwiczenia w kuchni.