Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Najczęściej kupowanym miodem w Polsce jest miód wielokwiatowy, który stanowi aż 80 proc. miodów sprzedawanych w naszym kraju. Kolejne miejsca pod względem popularności zajmują: miód gryczany, spadziowy i akacjowy - poinformowała Polska Izba Miodu.
Barszcz, zupa grzybowa, karp czy wigilijne słodkości - te potrawy w dużych ilościach mogą powodować negatywne skutki dla naszego zdrowia. "Podczas kolacji wigilijnej warto zachować umiar" - podkreślają specjaliści.
Podczas wykopalisk archeologicznych w pobliżu położonego nad Morzem Śródziemnym miasta Iskenderun na południu Turcji odkryto największą w Anatolii tłocznię oliwy. Jej początki sięgają czasów cesarstwa wschodniorzymskiego - poinformował w poniedziałek dziennik "Hrriyet Daily News".
Zwolennicy wegańskiej diety przedstawiają ją jako zdrowszą dla organizmu - i mniej szkodliwą dla klimatu na Ziemi - alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego, tymczasem sprawa jest bardziej złożona - pisze w poniedziałek brytyjski dziennik "Daily Telegraph".
Archeolodzy odkryli w Egipcie pozostałości liczącego 5 tys. lat browaru, który mógł wytwarzać tysiące litrów piwa. Może to być najstarszy na świecie browar o dużej produkcji - poinformowało egipskie ministerstwo ds. starożytności.
"Głód powrócił do naszego kraju, który jest jednym z największych na świecie producentów żywności" - alarmuje "Folha de S.Paulo", brazylijski dziennik o najwyższym w tym kraju nakładzie.
Przybywa upraw, a polskie wina zdobywają większą popularność i szturmują coraz wyższe półki cenowe; według najnowszych szacunków branży mamy już ok. 230 winnic - podaje środowa "Rzeczpospolita".
Już w I kwartale 2017 r. możemy spodziewać się w Polsce wzrostu cen kawy w sklepach - twierdzą autorzy raportu Centrum im. Adama Smitha. Ich zdaniem to efekt m.in. zmian klimatycznych w krajach, które eksportują kawę.
Czy soki nie są rozwadniane przez producenta, a polskie miody mieszane z tańszymi azjatyckimi, czy wino pochodzi rzeczywiście z tego regionu, który deklaruje producent - to wszystko pozwalają zweryfikować badania prowadzone w Laboratorium Autentykacji Produktów (LAP) w łódzkim BioNanoParku.
Tajemnica dziur w takich słynnych szwajcarskich serach jak ementaler została nareszcie rozwiązana. Mleko jest coraz czystsze i dlatego dziur w serach jest od 15 lat coraz mniej - poinformował w czwartek szwajcarski instytut Agroscope.