Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Parę wniosków z konferencji "MedFake - o szczepieniach bez fake newsów. Czy trzeba ratować program szczepień ochronnych?"
Po ponad pięciu miesiącach od podania drugiej dawki skuteczność szczepionki firmy Moderna (mRNA-1273) w zapobieganiu COVID-19 jest wysoka i wynosi 93 proc. - potwierdzają najnowsze analizy, które publikuje pismo "New England Journal of Medicine".
Wszystkie dzisiejsze węże pochodzą od niedobitków, które ocalały z zagłady dinozaurów - informują naukowcy na łamach "Nature Communications".
Dorośli i dzieci, u których występują migreny, częściej doświadczają gorszej jakości snu REM - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Neurology".
Długotrwałe spożywanie substancji słodzących może trwale zakłócać działanie tzw. układu nagrody, podsystemu mózgu odpowiadającego za motywację - pokazało badanie na myszach, przeprowadzone również przez polskich naukowców.
Osoby zaszczepione szczepionką mRNA przeciwko COVID-19, które wcześniej przebyły tę chorobę, silniej neutralizują wariant delta wirusa SARS-CoV-2 w porównaniu z osobami wcześniej niezakażonymi - informuje pismo "Immunity" we wczesnej, nieredagowanej wersji artykułu.
Przekształcenie komórek glejaka w komórki nerwowe - neurony - może być potencjalną metodą leczenia tego bardzo agresywnego guza mózgu - informuje pismo "Cancer Biology & Medicine".
Jakość powietrza w pomieszczeniach może mieć znaczący wpływ na funkcje poznawcze pracowników biurowych - w tym czas reakcji i zdolność koncentracji, a także na ich wydajność - informuje internetowa wersja pisma "Environmental Research Letters".
Specjalnie ukierunkowane bakteriofagi, czyli wirusy bakteryjne, wyposażone dodatkowo w antybiotyki są niezwykle obiecującą metodą zwalczania bakterii, na które nie działają standardowe antybiotykoterapie - udowodni naukowcy z Francji i USA.
Nowa analiza wskazuje, że odpowiedni poziom witaminy D może zmniejszać ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 i zgonu. Naukowcy sugerują dbanie o odpowiedni poziom tej witaminy i jeśli potrzeba - suplementację.