Jest lepiej - wynika z badań.
Jedzenie dużych ilości warzyw i owoców w niewielkim stopniu obniża ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy - wynika z najnowszej analizy, którą publikuje pismo "Journal of the National Cancer Institute".
Czyli rzecz o owocach, warzywach i hormonie szczęścia.
Codzienne spożywanie co najmniej dwóch porcji owoców (ale nie soków owocowych) wiąże się z mniejszym o 36 proc. ryzykiem rozwinięcia się cukrzycy typu 2 - informuje "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".
Przepis jest bardzo prosty. Ciasto można piec z różnymi sezonowymi owocami przez cały rok.
Po katastrofie elektrowni w Fukushimie Japończycy badają poziom radioaktywności owoców i warzyw sprzedawanych w sklepach.
Mało dotąd znane owoce derenia biją rekordy popularności wśród miłośników zdrowej i tradycyjnej kuchni. Chętni do przetwarzania tych owoców, by je kupić, zapisują się w kolejki. W Olsztynie kilogram kosztuje 20 zł.
Rzadziej na śmietnik trafiały przede wszystkim produkty o krótkim terminie ważności, taki jak warzywa i owoce.
Jaka jest wartość odżywcza bananów? Kto powinien je jeść? Czy końcówka tych owoców naprawdę jest szkodliwa?
Wybór nie jest naciśnięciem klawisza enter. Wybór jest decyzją, do której trzeba się przygotować. Jest owocem procesu, który trzeba podjąć.