Jak wynika z analiz średnich temperatur z zeszłego roku, 2016 rok był najcieplejszym od czasu rozpoczęcia systematycznych pomiarów pod koniec XIX wieku - informuje w swoim raporcie międzynarodowa organizacja Climate Signals. Najgorętszym miesiącem w historii pomiarów był lipiec 2016 r.
Rząd Australii umieścił misie koala na liście gatunków zagrożonych w kilku wschodnich regionach kraju - poinformował minister ochrony środowiska Tony Burke.
Włosi doczekali się wytęsknionej niepogody, z radością witając opady deszczu, śniegu i wiatr. Pogorszenie warunków meteorologicznych przyniosło redukcję rekordowego ostatnio smogu, dzięki czemu - jak podkreślają media - w Italii znów można oddychać.
Pierwsi angielscy osadnicy, którzy na początku XVII wieku przybyli do Ameryki Północnej, byli kanibalami, ale do jedzenia ludzkiego mięsa zmusił ich głód - ogłosili niedawno naukowcy ze Smithsonian Institute po zakończeniu badań kości znalezionych w stanie Wirginia.
Świerki w Beskidach umierają. Beskidowi Śląskiemu i Żywieckiemu grozi taka sama katastrofa, jaka przydarzyła się w latach 80. Górom Izerskim. .:::::.
W Polsce na jednego mieszkańca przypada trzy razy mniej wody niż wynosi średnia europejska. Niedobór wody odczuwa już ponad 20 proc. gmin - mówiła we wtorek prezes Fundacji na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa Monika Szymańska.
Długoletnie obserwacje potwierdzają, że klimat w Polsce ociepla się. Wzrost temperatury przyspiesza zaś dojrzewanie roślin i zmienia bilans wodny - uważają naukowcy z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W stolicy Chin, Pekinie, zima zaskoczyła drogowców. Na niektórych skrzyżowaniach pojawiły się zaspy śniegu. O tyle to dziwne, że opady śniegu były zaplanowane. .:::::.
Działalność człowieka, związana z hodowlą bydła i wypalaniem lasów, przyczyniła się do wyginięcia dużych zwierząt na Madagaskarze - informują naukowcy na łamach pisma "Scientific Reports".
Na całym świecie rosną ceny żywności. Zboża, cukru, mięsa, mleka… Tak drogo nie było od ponad 20 lat, odkąd ONZ-otowska agencja ds. Wyżywienia i Rolnictwa prowadzi regularne badania.