Od urodzenia jedzenie jest mocno związane z emocjami, a potem wzmacniamy ten pierwotny przekaz, bo towarzyszy wszystkim ważnym chwilom w życiu - mówi kierownik Zakładu Psychologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach dr Monika Bąk-Sosnowska.
Ogrzewanie domów za pomocą elektrycznych pieców akumulacyjnych może stać się konkurencyjne do ogrzewania piecami spalinowymi i pomóc w eliminacji niskiej emisji - przekonywali we wtorek w Zakopanem eksperci podczas posiedzenia Rady Partnerów Klastra Energii Zielone Podhale.
Pokryta złocistymi włoskami rzadka australijska mucha została nazwana na cześć Beyonce, amerykańskiej gwiazdy popu - informuje "Australian Journal of Epidemiology".
463 tys. euro z UE otrzyma „Klub Gaja”, który będzie przekonywać Polaków, że azbest jest szkodliwy (czy ktoś z Czytelników jeszcze o tym nie słyszał?). Komisja Europejska przyznała dofinansowanie na projekty związane ze środowiskiem.
Powstałe po zabiegach w uzdrowiskach ścieki zawierające m.in. siarczany, nieodpowiednio odprowadzane, niszczą kanalizację i degradują środowisko - informuje w raporcie NIK. Na ten problem nie zwracano uwagi w większości kontrolowanych placówek - zaznacza Izba.
Sezon owocowych zbiorów w pełni. Co trzecie polskie jabłko pochodzi z sandomierskich sadów. W tym roku sadownicy są zadowoleni z plonów, choć cena owoców jest na granicy opłacalności.
Pierwszymi Zielonymi na ziemiach polskich byli cystersi. Zasiedlając nowe tereny, musieli je tak eksploatować, aby ich zasoby odnawialne zdołały się szybko odtworzyć.
Nie napadną nas kilogramowe komary tylko dlatego, że mieliśmy ciepłą zimę – uspokaja Waldemar Żyła, pracownik działu przyrody Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu, w rozmowie z Krzysztofem Maciejczykiem. .:::::.
Kiedyś żywiła tysiące rodzin, także śląskich. Dawała pracę, piasek, ryby, lód do celów spożywczych. Czy nadal będzie szlakiem gospodarczym czy wkrótce tylko trasą kajakową?