Blisko 900 mln ludzi na całym świecie nadal zdanych jest na niepewne źródła wody do codziennego użytku.
Wyspy Cooka, autonomiczne terytorium stowarzyszone z Nową Zelandią, ogłosiły utworzenie największego na świecie rezerwatu morskiego. Położony na Oceanie Spokojnym park obejmuje połowę powierzchni wód terytorialnych kraju, równą dwóm powierzchniom Francji.
Na świecie są miejsca, gdzie jest w bród złota, srebra, diamentów, węgla, ropy i gazu. Te miejsca są niestety pod wodą. Głęboko pod wodą. Spokojnie, już wiemy, jak sobie z tym poradzić!
Jedna trzecia wody płynącej w rzekach na świecie pochodzi z opadów deszczu i topniejącego śniegu, które trafiają do rzek w ciągu trzech miesięcy. Ta właśnie "nowa" woda jest najbardziej podatna na skażenia.
Kryzys wodny zagraża dobrobytowi i pokojowi w społecznościach i krajach na całym świecie - wynika z dorocznego raportu UNESCO z okazji Światowego Dnia Wody, który przypada 22 marca.
Oszczędzanie wody w Polsce nie wpłynie bezpośrednio na problemy z dostępem do wody np. w Sudanie Południowym, ale przyczyni się do tego, że w przyszłości będzie się lepiej żyło ludziom w naszej okolicy - przekonuje PAH przed Światowym Dniem Wody, który obchodzimy 22 marca.
Woda jest podstawowym artykułem pierwszej potrzeby i elementem kształtującym środowisko życia. Jest niezbędnym środkiem utrzymania higieny, surowcem i środkiem produkcji przemysłowej oraz źródłem energii.
Wzrost poziomu mórz zagraża na świecie trzy razy większej liczbie ludzi, niż dotąd sądzono. Naukowcy przygotowali interaktywną mapę, która pokazuje, jakie rejony świata - również polskiego wybrzeża - zagrożone są podtopieniami w związku z globalnym ociepleniem.
Mikroplastik można znaleźć w stolcu ludzi z całego świata - poinformowali naukowcy podczas 26 Europejskiego Tygodnia Gastroentrologicznego (UEG) w Wiedniu. Ludzie zjadają go wraz z rybami i owocami morza, solą morską, a nawet piwem, miodem i wodą butelkowaną.
Susza na jęczmień wpływa stresująco, a to przekłada się na obniżenie plonów tego jednego z najpopularniejszych na świecie zbóż. Europejscy naukowcy opracowali "przewodnik" dla hodowców, w którym opisują linie jęczmienia najbardziej odporne na wysokie temperatury i brak wody.