Czy zjadane codziennie warzywa i owoce mogą mieć wpływ na kondycję i zdrowie naszych oczu, skóry czy układu pokarmowego?
Zwolennicy wegańskiej diety przedstawiają ją jako zdrowszą dla organizmu - i mniej szkodliwą dla klimatu na Ziemi - alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego, tymczasem sprawa jest bardziej złożona - pisze w poniedziałek brytyjski dziennik "Daily Telegraph".
Stosowanie bardzo niskokalorycznej diety zmienia kompozycję mikrobiomu jelitowego i wpływa na wchłanianie substancji odżywczych - informują naukowcy ze szpitala klinicznego Charit, w Berlinie i Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Codzienne spożywanie co najmniej dwóch porcji owoców (ale nie soków owocowych) wiąże się z mniejszym o 36 proc. ryzykiem rozwinięcia się cukrzycy typu 2 - informuje "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".
Stosowanie tzw. diety zachodniej osłabia układ odpornościowy w sposób, który może zwiększać ryzyko infekcji i nieswoistego zapalenia jelit - udowodnili naukowcy z Washington University School of Medicine (USA).
Diety polegające na okresowych głodówkach mogą szkodzić zdrowiu przyszłych pokoleń - ustalili naukowcy z University of East Anglia (Wlk. Brytania). Ich negatywne skutki można zaobserwować jeszcze w trzecim pokoleniu.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poinformował, że dwutlenek tytanu (E171), stosowany często jako barwnik zabielający m.in. w słodyczach i gumie do żucia, nie jest już uważany za bezpieczny dodatek do żywności.
Ograniczenie spożywania cukru jest konieczne, jeśli chcemy zadbać o zdrowie. Jak to zrobić i czego unikać?
Oleje roślinne można wykorzystywać w kuchni i kosmetyce. Czy są zdrowe i jak ich używać?
Nasiona kawy zawierają kafestol - substancję, która znacznie podnosi poziom cholesterolu we krwi - ostrzegają naukowcy.