Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Wielka Brytania, Włochy i Polska - to członkowie UE najbardziej narażeni na przemyt chińskiego czosnku. Od wprowadzenia wysokich ceł w UE proceder ten jest lukratywnym biznesem - wskazuje ekspert Europejskiego Urzędu ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (OLAF).
W północno-wschodnich Chinach nastąpiło załamanie sprzedaży mięsa w handlu detalicznym i restauracjach po tym, jak wykryto, że producenci mięsa oszukują odbiorców, konfekcjonując tanie mięso kaczek do opakowań oznaczonych jako baranina i wołowina.
Mięso końskie ma duże walory odżywcze, jest źródłem wielu mikroelementów - przekonywał podczas niedawnego seminarium dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Andrzej Borys. Przyznał jednak, że zaufanie do koniny podważyła tzw. afera końska.
W 2012 r. zebraliśmy 127 tys. ton malin. Oznacza to, że Polska została największym na świecie producentem tych owoców. Pomogli w tym polscy naukowcy i UE - informuje "Puls Biznesu".
Pierwszy w historii burger wyhodowany w laboratorium z komórek macierzystych krowy został w poniedziałek po południu usmażony i zjedzony w czasie konferencji w Londynie. Degustatorzy ocenili, że fakturą danie przypominało mięso, ale brakowało mu aromatu.
Pijemy coraz więcej wody butelkowanej. Jednak przy jej zakupie kierujemy się ceną i nie zwracamy uwagi na skład. Przez to przepłacamy za coś, co dużo taniej możemy mieć z kranu, twierdzi "Dziennik Polski".
Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Jemy je jednak rzadko, choć mięso jest smaczne, a gęsi tłuszcz ze względu na zwiększony udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest korzystny dla zdrowia. Ponad 95 proc. polskiej gęsiny trafia do Niemiec.
W Unii Europejskiej przybywa gospodarstw ekologicznych. W 2012 pod produkcję ekologiczną było przeznaczone 10,6 mln ha, czyli 0,6 mln ha więcej niż w 2010 r. Stanowi to 2,2 proc. areału gruntów rolnych. W Polsce uprawy ekologiczne zajmują 650 tys. ha.
Spośród wszystkich krajów na świecie Holandia ma najzdrowszą i najbardziej pożywną żywność. Ma też jej proporcjonalnie najwięcej. Holandia wyprzedziła Francję i Szwajcarię w najnowszym rankingu organizacji Oxfam.
Specjalne hotele dla dziko żyjących pszczół, trzmieli i innych owadów zapylających zaczną od marca powstawać w całym kraju. Dzięki nim owady mają sobie lepiej radzić w dużych miastach, bo teraz brakuje tam miejsc, w których mogłyby się schronić i rozmnażać.